Prijava

Vaša prijava

VIDEO Novo prometno rješenje: Znate li gdje bi se u Gorici nalazio žuti kvadrat?


Hoćemo li i mi u Gorici trebati voziti preko žutog kvadrata, nove prometne horizontalne signalizacije kakva bi se uskoro trebala uvesti na najfrekventnijim prometnicama u Zagrebu?

Riječ je o rješenju koje vozaču ne dozvoljava daljnje uključivanje u promet, sve dok procjenjuje da će se na prostoru kvadrata zadržati neko vrijeme prije nego što uspije skrenuti. Nakon što su taj prometni znak uvele mnoge svjetske metropole, protok prometa znatno im se povećao i nestali su prometni čepovi.

Gorički prometni ministar Dubravko Katulić pozdravlja novo prometno rješenje, ali ističe kako se ono u praksi uopće ne može primijeniti sve dok resorno ministarstvo ne donese poseban pravilnik.

„Ministarstvo prometa tim bi pravilnikom trebalo propisati postavljanje nove prometne signalizacije, kako bi se ono uopće moglo primjenjivati. U pitanju su europske norme koje kod nas još nisu uvedene“, kaže Katulić.

Raskrižje na Sisačkoj ulici kod Veterinarske stanice

Žuti kvadrat kao prometno rješenje u Gorici bi se vjerojatno mogao primijeniti na velikom raskrižju kod Veterinarske stanice, gdje je promet pojačan tijekom cijelog dana. S obzirom da je ta prometnica u nadležnosti Hrvatskih cesta, u pitanju je procedura koja bi sigurno potrajala. Naime, ako pravilnik dozvoli postavljanje takve signalizacije na prometnici pod ingerencijom države, gradski Upravni odjel za komunalne djelatnosti i promet njegovo iscrtavanje treba zatražiti od Hrvatskih cesta.

„Ta bi tvrtka nakon našeg prijedloga trebala snimiti promet na raskrižju, kako bi se uopće utvrdilo je li on u toj mjeri zagušen da je potrebno postavljati žuti kvadrat. Ako se utvrdi da vozila zbog gustoće prometa trebaju stajati u križanju, onda je doista potrebno iscrtavati tu žutu horizontalnu signalizaciju. Promatrajući ostale prometnice na području Gorice, mogu reći da mi nemamo toliko prometno opterećena križanja koja bi zahtjevala uvođenje te nove horizontalne signalizacije“, zaključio je pročelnik Katulić.