Prijava

Vaša prijava

Dan kad se na Tuđmancu pleše na svili…


Ples na svili nastao je 60-ih godina u cirkuskoj školi u Parizu, postao je prepoznatljiv kroz Cirque de Soleil, a u međuvremenu se pretvorio u rekreaciju koja izgrađuje cijelo tijelo. Iako, ta “svila” zapravo uopće nije svila…

Zamislite scenu… Vozite se automobilom prema jednom od goričkih nadvožnjaka, gledate kroz prozor, primjećujete puno toga uobičajenog, ali i nešto neobično – netko visi ispod nadvožnjaka. Na dnu nekakvog komada tkanine je žena koja se gracioznim pokretima penje sve više, pa se opet spusti dolje… Pitanja u vašoj glavi je, naravno, tisuću. A odgovor je samo jedan – u Velikoj Gorici se pleše na svili!

– S plesom na svili prvi put sam se susrela prije četiri godine i bila je to ljubav na prvi dodir. Ubrzo sam postala članica zagrebačke udruge Traumatic Arts, a kad sam počela voditi tečajeve ovog plesa u Zagrebu, poželjela ga dovesti ‘doma’, u svoj grad, Veliku Goricu – otkrila nam je Valentina Barta, trenerica koja ljubav prema ovom neobičnom obliku plesa prenosi na sve više Velikogoričanki.

– Kad je lijepo vrijeme, često znamo trenirati vani, zato nas i možete vidjeti ispod nadvožnjaka – dodala je Valentina, koja je ionako široku ponudu sportsko-rekreativnih aktivnosti u Velikoj Gorici još malo proširila.

– Za sad nas nema previše, desetak, ali nadam se da će ta brojka rasti – optimistična je Valentina.

Kad nisu ispod nadvožnjaka, cure su u dvorani u Pokupskoj 32. Kad uđeš unutra, u prvi tren se osjećaš kao da si u jednom od onih američkih plesnih filmova za mlade. Ogledala po cijeloj prostoriji, po podu strunjače, a sa stropa visi svila. Koja to, zapravo, nije.

– Iako se ovo naziva plesom na svili, viseća tkanina zapravo je mješavina raznih sintetičkih materijala kao što su likra i trikot-najlon koji daju ‘svileni’ efekt – objašnjava Valentina, dodajući kako su za montažu svile potrebne grede ili kuke nosivosti od jedne do dvije tone.

Kada djevojke krenu izvoditi akrobacije, neupućeni promatrač ostane gotovo šokiran. Kad još dodaju da treniraju tek tri mjeseca, šok je još veći… Nevjerojatno je kako se brzo napreduje u ovom plesu. Cure se podižu se na svilu, zamataju, nogama pletu čvorove, vise sa tkanine u svim položajima s lakoćom, bez imalo straha. No, mučile su se, kažu.

– Rijetko tko ima toliko snage u rukama da ovo u početku podnese bez upala mišića, no sve brzo prođe kad tijelo dođe u formu – govori trenerica Valentina Barta.

Ples na svili, objašnjava Valentina, pozitivno utječe na cjelokupnu muskulaturu tijela. Kako se radi o aktivaciji tijela na način koji se rijetko susreće u svakodnevnom životu, u prvih nekoliko tjedana bavljanja plesom na svili polaznici najprije mogu primjetiti upale mišića podlaktica i prstiju šake, a nakon što se ruke naviknu na držanje na svili, podjednako radi cijelo tijelo: trbuh, leđa, ramena, noge…

Figure i tehnike savladavaju se postupno, ovisno o mogućnosti svakog polaznika. Na prvi pogled izgleda teško, no učenje plesa na svili nije nedostižno i prilično je motivirajuće pratiti napredak. Snaga se stekne prilično brzo, a nakon što se svladaju osnovne tehnike, počinje se raditi na umjetničkom izričaju i muzikalnosti. Ljudi i dalje sa strahom gledaju na ovu disciplinu, boje se ozljeda, padova. Kao i u svakoj akrobatskoj disciplini, postoji ta mogućnost, bitno je paziti na ispravnost i pravilnu montažu opreme, a sve nove figure koje uključuju nagle pokrete i kontrolirane padove uče se iznad debelih strunjača.

– Važan faktor sigurnosti je i pristup polaznika treninzima: bitno je da su polaznici savjesni, da prate upute i ne rade nove figure na svoju ruku ako nisu sigurni – napominje Valentina.

Zvuči neobično, egzotično, ali ples na svili ima svoju povijest. Nedavno je pronađena fotografija iz 1900. godine na kojoj nepoznata žena pleše na svili, no službeno se smatra da je ovaj ples nastao 60-ih godina prošlog stoljeća u okviru smjera zračne akrobatike u cirkuskoj školi u Parizu. Prepoznatljiv postaje 1998., kad se izvodio u predstavi najpoznatijeg svjetskog cirkusa Cirque de Soleil. Unatoč tome što je razvoj ovog plesa vezan uz cirkus, danas je ples na svili vrlo raširen, kao rekreativna disciplina okuplja veliki broj zaljubljenika. A sad je, eto, “cirkus” i u našem gradu.

U subotu na VG festu u Parku Franje Tuđmana, s početkom od 10 sati, svi zainteresirani imat će priliku okušati se u plesu na svili, naučiti osnove ove atraktivne discipline, budući da će radionice trajati cijeli dan. A onda, oko 19.30 sati, vidjet ćete kako to izgleda kad nastupaju djevojke iz udruge Traumatic Arts.