Prijava

Vaša prijava

FOTO Novo Čiče u znaku pjesme, plesa i šarenih nošnji


Međunarodna smotra folklora bila je kruna obilježavanja Ivanja u Novom Čiču. Trinaestom izdanju kulturno-umjetničke manifestacije i ove godine odazvao se veliki broj gostiju. Na ljetnoj pozornici u Etno naselju, uz domaćine nastupili su Folklorno društvo „Kres“ iz Novog Mesta u Sloveniji, KUD „Dragutin Domjanić“ iz Vugrovca, KUD „Prigorje“ iz Križevaca, KUD „Jozo Džido – Zuber“ iz Omanjske u Bosni i Hercegovini, KUD „Misina“ iz Pečuha iz Mađarske, KUD „Seljačka sloga“ iz Gređana, KUD „Rovišće“ iz Rovišća, KUD „Preporod“ iz Dugog Sela i Udruge bosanskih Posavljaka „Izvorni običaji“ iz Zagreba.

„Ovo je jedna poznata i priznata smotra folklora. Ona je prerasla Novo Čiče i postala možda jedna od najvećih u Velikoj Gorici. Imamo potporu od Grada i nastojimo održati je održati na visokom nivou. Svake godine dođe nam pet do šest društava iz drugih država, a nastojimo i da svake godine bude zastupljena i jedna hrvatska regija“, rekao nam je Stipe Duvnjak, predsjednik KUD-a Čiče.

23.06.2018. Novo Čiče – Ivanje u Novom Čiču. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Kako pravi domaćini Čičani su svoje goste dočekali tradicionalnim delicijama koje su pripremile članice Podružnice umirovljenika.

„Nije nam bilo teško napraviti sve ovo, jer smo vezane uz naše mjesto. Njegujemo našu tradiciju i velika nam je čast sudjelovati u ovoj manifestaciji. Sve su ovo svojim rukama napravile naše članice i zahvaljujem im na njihovom trudu“, otkrila nam je Nevenka Drapić, predsjednica Podružnice.

Među zvukovima gajdi, harmonika i trubi, isticali su se dečki na violini i šargiji.

„Mi izvodimo pjesme i plesove Bosanske Posavine, Dervente, Doboja i okolice. Predstavit ćemo se našim kolima Zavrzlama, Osmerac i Valcer“, objasnio nam je Matej Grgić iz Udruge bosanskih Posavljaka „Izvorni običaji“.

23.06.2018. Novo Čiče – Ivanje u Novom Čiču. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Upitali smo ga kako publika reagira na njihove nastupe.

„Dobro. Kao i svaki put, napravit ćemo šou“, dodao je.

Svoje zadovoljstvo svime viđenim nije mogao skriti niti zamjenik gradonačelnika Krešimir Ačkar.

„Ovo je jedna prekrasna manifestacija s 13 godina tradicije, što nas čini sve ponosnima i zahvalnima prema ovome KUD-u koji nas promovira na jedan najljepši mogući način i to ne samo naše prelijepo Turopolje, već i cijelu Hrvatsku“, istaknuo je Ačkar.

23.06.2018. Novo Čiče – Ivanje u Novom Čiču. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Nakon kulturno-umjetničkog programa, druženje se nastavilo u Etno naselju do kasno u noć, a za podgrijavanje atmosfere bili su zaduženi dečki iz grupe „Viking“.

Galerija fotografija