Prijava

Vaša prijava

Strože kazne u prometu od 1. kolovoza


Povećanje novčanih kazni s pet do 15 tisuća kuna, po novim je izmjenama određeno na deset do 20 tisuća kuna, kao i propisivanje obveznih zaštitnih mjera poput zabrane upravljanja motornim vozilom od najmanje šest mjeseci za drugi počinjeni prekršaj ili od najmanje 12 mjeseci ako je prekršaj počinjen treći ili više puta, zatim povećanje negativnih prekršajnih bodova sa tri na šest, te privremeno oduzimanje vozila kao sredstva počinjenja prekršaja. Ovo povećanje novčanih kazni, kao i povećanje negativnih prekršajnih bodova odnosi se na sljedeće prekršaje:

  • prekoračenje dozvoljene brzine kretanja u naseljenom mjestu za više od 50 km/h
  • vožnja u suprotnom ili zabranjenom smjeru na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila
  • namjerni prolazak kroz crveno svjetlo, odnosno prolazak kroz crveno svjetlo bez smanjenja brzine, povećanjem brzine ili prolazak kroz dva ili više crvenih svjetala
  • odbijanje podvrgavanju ispitivanja radi provjere da li u organizmu ima alkohola ili droga
  • vožnja pod utjecajem alkohola iznad 1,5 g/kg i vožnja pod utjecajem droga
  • upravljanje vozilom prije stjecanja prava
  • upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola ukinuta zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova
  • upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, dok je vozač isključen iz prometa ili mu je izrečena mjera privremenog oduzimanja vozačke dozvole ili zaštitna mjera

Kako bi se smanjio broj najtežih prekršaja – tzv. ”četiri ubojice u prometu” – brzine, alkohola, pojasa i mobitela, povećanje novčanih kazni s dosadašnjih 500 na tisuću kuna predviđeno je i za:

  • nekorištenje sigurnosnog pojasa za vrijeme vožnje
  • nepropisan prijevoz djece u vozilu
  • nepropisno korištenje mobitela za vrijeme vožnje

S dosadašnjih 700 na tisuću kuna povećava se novčana kazna za nekorištenje zimske opreme, jasnije se propisuje što je sve vozač dužan učiniti prije uključivanja u promet, odnosno, uz obavezno čišćenje snijega odsad je vozač prije uključivanja u promet u obavezi očistiti s vozila i led ili vodu, a također je fiksno propisano i razdoblje u kojem na motornim vozilima moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla – od. 1. studenog do 31. ožujka.

Noviteti koji se još Zakonom uvode: propisivanje prekršaja nepoštivanja sigurnosnog razmaka između vozila na autocesti i snimanje vozačkog ispita audio i vizualnim uređajima zbog povećanja transparentnosti i kvalitete samog ispita, kao i ujednačavanja njegove provedbe. Propisuje se i obveza video nadzora tehničkog pregleda u stanicama za tehnički pregled vozila.

– Uz nove izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama, donesene zbog podizanja razine sigurnosti i prometne kulture na hrvatskim prometnicama, svim sudionicima cestovnog prometa želimo sigurnu, odgovornu i uzornu vožnju – kazali su iz policije.