Prijava

Vaša prijava

U funkciji nova linija u Distributivnom centru

[]

Distributivni centar za voće i povrće u Radnoj zoni Rakitovec u Velikoj Gorici počeo je s radom na novom stroju za sortiranje i pakiranje bobičastog voća čiju je kupnju u cijelosti financirala Zagrebačka županija. – U najvećoj krizi koronavirusa uložili smo u stroj koji bobičasto voće sortira po boji, tvrdoći i po promjeru, kako bi ono zadovoljilo zahtjevno tržište. Njegova vrijednost je milijun i 600 tisuća kuna. Lani smo financirali i pakirnicu koja je koštala 800.000 kuna, a svime što smo kupili najviše su zadovoljni naši proizvođači. – rekao na obilasku nove linije za sortiranje župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Uslugu sortiranja i pakiranja koristit će proizvođači iz cijele regije, koji su ovime riješili svoj glavni problem – nemogućnost kvalitetnog i brzog pakiranja. – Prije je to bilo obiteljsko pakiranje, posudicu po posudicu, čime nije bilo šanse da zadovolje potražnju trgovačkih lanaca. A kada znamo da nova linija sortira i zapakira čak 900 kilograma u jednom satu, možemo reći da proizvođačima više neće propadati ubrano voće. – naglasio je direktor Distributivnog centra za voće i povrće, Hrvoje Bunjevac. U Distributivnom centru u Rakitovcu registrirala se Zadruga Fruktura koja okuplja devet proizvođača borovnice, i to iz Zagreba, Ivanić Grada, Siska, Karlovca, Vrbovca i Križevaca a zajedno uzgajaju voće na 25 hektara. Udruživanjem manjih proizvođača u zadrugu lakše je konkurirati na tržištu. – rekao je upravitelj Zadruge Josip Paurević, dodajući kako sada mogu garantirati kvalitetu ubranog proizvoda jer nova linija njihovo voće sortira brzo i kvalitetno.

Upravitelj Zadruge Fruktura Josip Paurević

Moderna tehnologija omogućila je našim proizvođačima distribuciju van granice Hrvatske, a suradnjom grada, županije, ministarstva te europskih fondova, izgradnja Distributivnog centra za voće i povrće pokazala je svoju isplativost, te otvorila inozemna tržišta mnogim poljoprivrednicima.  – Odluka župana i orijentacija Županije prema ruralnom području Zagrebačke županije je vizionarska i pametna jer sada stojimo u Distributivnom centru koji novim strojem daje šansu proizvođačima da se održe na tržištu, i da svojim radom garantiraju opstanak seoskih domaćinstava. S druge strane, naša je suradnja pokazala da pametno raspolažemo javnim novcem. – istaknuo je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić. Prije dvije godine Distributivni centar dobio je i ULO hladnjaču jedinu takvu u Hrvatskoj koja nije u vlasništvu trgovaca, a u 90 postotnom iznosu financirana je EU sredstvima. Uz novu liniju za bobičasto voće proizvođači imaju zadovoljene visoke standarde koje određuje tržište.