Prijava

Vaša prijava

Velika Gorica danas bez zaraženih, u županiji dva nova slučaja zaraze, u Hrvatskoj 86 novih slučajeva

[]

 

14 sati – U Hrvatskoj 86 novih slučajeva u protekla 24 sata, u bolnicama ukupno 136 osoba

U protekla 24 sata zabilježeno je 86 novih slučajeva pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 1.190. Na bolničkom liječenju je 136 osoba, a šest pacijenata na respiratoru. U protekla 24 sata testirano je 1690 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas su ukupno zabilježene 4.039 osobe zaražene novim koronavirusom.

11.30 sati – Velika Gorica danas bez novih zaraženih

U Zagrebačkoj županiji dva su nova slučaja zaraze, u Svetoj Nedjelji i Svetom Ivanu Zelini. U Velikoj Gorici danas nema zaraženih, objavio je Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije. Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno 57 slučajeva. Do sada je ukupno izlječeno 146 osoba, a devet ih je preminulo.

11.30 sati – U Zagrebu 22 pozitivne osobe

U Zagrebu je u protekla 24 sata testirano 480 osoba od kojih su 22 pozitivne na koronavirus. Petnaest njih su kontakti ranije oboljelih, jedan je slučaj iz noćnog kluba, a jedan je uvoz iz BiH. Na području grada Zagreba aktivno je 384 slučaja koronavirusa. U samoizolaciji nalazi se 88 osoba, što daje ukupan broj od 841, a 21 osoba je izliječena, što daje ukupan broj od 593 izliječenih u Zagrebu, objavio je zagrebački stožer.

11 sati – Marija Bubaš: Nošenje maski u zatvorenom prostoru smanjuje prijenos zaraze za 30 %

Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš gotovala je u HTV-ovom Studiju 4 kako istraživanja pokazuju da nošenje maski u zatvorenom prostoru smanjuje prijenos zaraze za 30 %. To je posebno važno ako ostvarimo bliski kontakt koji ne možemo izbjeći.

– Ovo je nova bolest o kojoj zapravo još učimo i ta nova istraživanja treba poštivati i u skladu s tim se treba ponašati, kazala je Bubaš.

Marija Bubaš
Foto: Screenshot HTV

Naglasila je i da porast oboljelih u Hrvatskoj sličan trendu rasta novooboljelih u svijetu. Smatra da “smo se dosta opustili i ostvarujemo bliske kontakte”. Poručuje da “trebamo biti civilizirano društvo i razmisliti što osobno možemo napraviti da ne prenosimo potencijalnu zarazu na druge, pa ako to znači nošenje maske – onda je treba i nositi”.

– Isto tako, moramo imati povjerenja jedni prema drugima. Ne trebamo misliti loše o onima koji ne nose maske, jer postoje izuzeci za one okolnosti kada je osoba izuzeta od nošenja maske. Ne treba se toga bojati, ne treba takvu osobu stigmatizirati, poručila je pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Bubaš je istaknula da se prati situacija jednako kao što se pratila i prije te se zato uvode maske – da se broj zaraženih osoba ne bi drastično povećavao.

Naglasila je i da porast oboljelih u Hrvatskoj sličan trendu rasta novooboljelih u svijetu. Smatra da “smo se dosta opustili i ostvarujemo bliske kontakte”. Poručuje da trebamo biti civilizirano društvo i razmisliti što osobno možemo napraviti da ne prenosimo potencijalnu zarazu na druge, pa ako to znači nošenje maske – onda je treba i nositi.

Istaknula je da je Njemačka provela istraživanja i da su rezultati pokazali da djeca nisu izvor zaraze i da se škole ne trebaju zatvarati. Bubaš je kazala da će naši stručnjaci dati odgovor na vrijeme što će biti sa školama na jesen.