Prijava

Vaša prijava

Gorica pod opsadom komaraca: Građani negoduju, zaprašivanja kao da nije bilo, a gradske službe priznaju da ne kontroliraju te akcije

[]

Najezda komaraca u Velikoj Gorici glavna je ovoljetna tema naših sugrađana na društvenim mrežama. Prvo se (dugo) čekao početak zaprašivanja, nakon toga su provedene dvije akcije, ali osjećaj je kao da se nije napravilo gotovo ništa i čine se da komaraca u našem gradu ima više nego ikada prije.

Dakle, Velikogoričani iz svih gradskih četvrti žale se na društvenim mrežama da je komaraca jako puno, a navečer je gotovo nemoguće boraviti na otvorenom prostoru. Pitali smo gradsku upravu kako kontroliraju akcije zaprašivanja koje provodi tvrtka Eko standard? Jesu li one zaista provedene na način kako je ugovoreno s tom tvrtkom? Također smo ih pitali hoće li proširiti obuhvat zaprašivanja jer automobil iz kojeg se zaprašuje prođe samo pojedinim ulicama.

U opširnom odgovoru iz velikogoričkog Upravnog odjela nadležnog za zaštitu okoliša su nam ponovili na koji način i kako se zaprašuju komarci na našem području te su pojasnili da oni ne provode nadzor.

– Nadzor nad akcijom zaprašivanja komaraca provodi Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije te je jedini nadležan za istu – stoji u odgovoru koji smo dobili.

Pitali smo Županijski zavod na koji način provode nadzor i jesu to odradili ovog ljeta u Velikoj Gorici? Ako nisu, što je potrebno da bi izišli na teren i proveli nadzor? Mogu li građani podnijeti prijavu Zavodu i tražiti da izvrši nadzor nad tvrtkom koja je radila zaprašivanje? Odgovore još čekamo i objavit ćemo ih čim stignu.

U velikogoričkoj gradskoj upravi razloge najezde komaraca vide u tome što komarci dolaze s okolnih područja na kojima se ne provodi zaprašivanje. Pozivajući se na istraživanje, tvrde da komarac u prosjeku može preletjeti i do 30 kilometara, a uz dodatnu pomoć vjetra može prevaliti i veći put nakon zaprašivanja.

Podsjetimo akcije zaprašivanja komaraca Velikogoričani plaćaju 239.787 kuna. Za taj nemali novac očekuju da mogu ljetne večeri provoditi na otvorenom prostoru, u parku s djecom, u šetnji,…

I dok čekamo da odrađene akcije zaprašivanja komaraca napokon smanje broj letećih krvopija i nadamo se da Velika Gorica neće postati Osijek, evo što sami možete napraviti kako bi se zaštitili.

komarac
Komarac koji se upravo napio krvi / Foto: Pixabay

Nosite duge rukave i prskajte se repelentima

Prikladno se odjenite, nosite duge rukave i nogavice (pogotovo u sumrak i navečer). Komarci mogu ubosti i kroz tanku tkaninu, pa odjeću treba poprskati sredstvom koje odbija komarce (repelentom). Nepokrivene dijelove tijela treba namazati repelentnim sredstvom i obnavljati ga nakon 4 do 6 sati. Prije nanošenja zaštitnog sredstva pažljivo pročitajte upute proizvođača i nikako ga nemojte nanositi na lice, te pazite da ne dođe u dodir sa sluznicama.

Pošpricajte sobu u kojoj ćete spavati insekticidnim sredstvom i uključite aparatić s tabletama, a ako je po noći otvoren prozor, zaštitna mrežica spriječit će ulazak komaraca.

Komarci obožavaju vodu i nepokošenu travu

Balkone, terase, vrtove i zelene površine treba održavati čistima i urednima, redovito kosite travu jer je visoka trava stanište za odrasle komarace.

Uklonite vegetaciju koja stvara hlad oko vrtnih jezeraca, nemojte držati krupni otpad u dvorištu (gume, bačve) jer se u njemu nakuplja kišnica.

Spremnike za vodu (bačve i posude za zalijevanje vrtova) pokrijte kako biste spriječili razmnožavanje komaraca.

Pazite da se u tanjurićima ispod vaza za cvijeće ne zadržava voda.

Uklonite s terasa sve predmete koji bi mogli nakupljati vodu za razvoj larvi komaraca, kao npr. kante, kantice, bačve, posude, dječje bazene.

 

 


Gorica bolja i od Dinama