Prijava

Vaša prijava

SNJEŽNA OLUJA I JAK VJETAR STVARAJU VELIKE PROMETNE PROBLEME Ponegdje je palo i više od pola metra snijega, zabijelili se i dijelovi Istre i otoka


Subota je diljem Hrvatske osvanula uz nepovoljne vremenske uvjete, diljem unutrašnjosti nerijetko je padao i snijeg, što je stvorilo probleme na dijelu ključnih prometnica.

Prema podacima Hrvatskog autokluba, u 9:30 sati zimski su uvjeti vladali na većini cesta u Gorskom kotaru, Lici, središnjoj Hrvatskoj, uključujući dionice autocesta A1 između Bosiljeva 2 i Maslenice, A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva, na državnoj cesti DC1 Pavučnjak-Karlovac-Udbina-Knin te staroj cesti kroz Gorski kotar između Karlovca i Rijeke (DC3).

Zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu. Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci ili Istri, te obrnuto, nema slobodnog cestovnog pravca. U priobalju puše jaka bura, povremeno s olujnim udarima. Snijeg pada i u Slavoniji i Baranji.

U većem dijelu ostatka zemlje vozi se po mokrim i skliskim kolnicima od kiše. Mogući su odroni. Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i da na put ne kreću bez propisne zimske opreme.

bresca.jpg
 

Sljemenska cesta je otvorena za sav promet.

Na pojedinim cestama vozi se dodatno usporeno, zbog vozila zimske službe koja se kreću sporije, pa se vozače moli za strpljenje i razumijevanje.

Prema podacima portala Neverin.hr, najviše oborina u subotu ujutro bilo je u zapadnoj Slavoniji, dok su tijekom noći najviše izostale na području središnje i sjeverne Hrvatske. Iz tog razloga mnoge su nizine središnje Hrvatske jutros bez snijega, uključujući i grad Zagreb, a istovremeno jači snijeg od očekivanja pada u Slavoniji.

Temperature zraka u unutrašnjosti su se u prijepodnevnim satima kretale od -2 do 1°C, a na Jadranu od 2 na sjevernom do čak 15°C na jugu, no hladan zrak za sada se "probio" sve do Šibenika.

Najtoplije je na jugu Dalmacije gdje prevladava pretežno oblačno vrijeme s povremenom kišom i jakim južnim vjetrom. Na tom je dijelu zasad palo i znatno manje oborina od očekivanja.

Najviše novog snijega prema podacima DHMZ-a palo je do jutros u Delnicama gdje ga ima čak 62 cm, a u Crnom Lugu pored Risnjaka 57 cm. Jučer u isto vrijeme snijega nije bilo. Na Zavižanu ima 120 cm.

Parg Čabar mjeri 50 cm, Plitvička jezera 36, Slunj i Ogulin 26, a Sljeme 25 cm. U Otočcu je palo 17 cm, a u Gospiću 10 cm.

pozega.jpg
 

Od nizina istaknimo Karlovac s 12 cm, Hrvatsku Kostajnicu i Bednju s 11, Bilogoru s 9 cm, te Gorice kod Nove Gradiške, Sisak, Slatinu, Varaždin i Viroviticu s 5 cm. Manje od 5 cm izmjereno je u Bjelovaru, Daruvaru, Koprivnici, Krapini, Kutini, Lipiku, Osijeku, Slavonskom Brodu i Virovitici.

U jutarnjim satima pristižu dojave o snijegu koji pada u unutrašnjosti Istre, a spustio se čak i ispod 200 metara. No snježni pokrivač za sada nastaje tek na područjima iznad 350 metara uz uvjet jačih oborina. Snijeg pada i u zaleđu Matulja, a tanji snježni pokrivač prema dojavama stvorio se i u višim predjelima Krka.

Zbog ciklone koja se nalazi na sjeveru Jadrana u nastavku dana očekuje nas oblačno vrijeme s povremenim oborinama. Bit će i kraćih sunčanih razdoblja, uglavnom na područjima uz Jadran. U unutrašnjosti će povremeno padati snijeg, u nizinama ponegdje još i susnježica, te se očekuje stvaranje barem tanjeg snježnog pokrivača. Novi deblji snježni pokrivač nastat će u gorju.

mavrnici.jpg
 

Oborina će biti i na Jadranu, koje će biti vrlo nejednoliko raspoređene. Zbog centra ciklone u sjevernom Jadranu prema otvorenom moru sjevernog Jadrana moguće su i obilnije oborine. U unutrašnjosti Istre, zaleđu Rijeke i na višim dijelovima kvarnerskih otoka padat će snijeg, koji će uz jače oborine stvoriti i tanji snježni pokrivač. Malo snijega nošenog vjetrom moguće je sve do obale.

Na sjeveru i dijelu srednjeg Jadrana puhat će umjerena i jaka bura, a na ostatku jak jugozapadnjak, prema otvorenom moru i olujan. Prema večeri u okretanju na sjeverozapadnjak, piše portal Neverin.hr.