Prijava

Vaša prijava

Općina Kravarsko obilježila 20 godina postojanja i blagdan Uzvišenja sv. Križa


Prošlo je 20 godina od kada je utemeljena Općina Kravarsko. Načelnik Vlado Kolarec ističe kako je cilj od početka bio razvoj toga kraja, koji se nalazi u srcu Vukomeričkih gorica, na važnom prometnom pravcu Velika Gorica – Pokupsko – Glina.

prilog-DVD-Kravarsko_7.jpg

aa- Kada smo formirali Općinu, onda smo rekli da ćemo to učiniti samo kako bi izgradili školu i sportsku dvoranu. Nakon što smo to napravili, shvatili smo da nam ide pa smo krenuli s izgradnjom vodovoda, cesta, domova kulture i svih ostalih infrastrukturalnih objekata koji život znače, odnosno koji olakšavaju život Općine Kravarsko – prisjetio se Kolarec, napomenuvši kako je život u Kravarskom puno mirniji i ljepši nego u većim sredinama, ali priznajući kako je u Gorici i Zagrebu ipak jednostavnije zbog dostupnijeg posla i školovanja.

– Svi naši mladi, studenti i učenici koji svakodnevno putuju prema Gorici i Zagrebu, kao i radnici, imaju tu poteškoću putovanja. Međutim, izgradnjom kvalitetnijih prometnica omogućili smo da brže, lakše i sigurnije dođu do svojih odredišta – rekao je načelnik.

prilog-DVD-Kravarsko_14.jpg

Ipak, bolna rana stanovnika Kravarskog su brojna klizišta aktivirana posljednje vrijeme. Njih 85 čak je promijenilo vizuru kraja. Klizišta su nastala na prometnicama, zemljištima i mjesnom groblju, na kojem je uništeno čak 200 grobnih mjesta te su bile potrebne i ekshumacije.

– Na našu sreću, dobili smo pomoć Županije. Također, klizišta smo kandidirali na europske fondove. Iz fonda za solidarnost očekujemo uplatu 280 tisuća eura, što će nam pomoći u sanaciji svih klizišta. Uz groblje, čija će sanacija biti oko 2,5 milijuna kuna, na prometnicama imamo još devet klizišta, čija sanacija će stajati 15 milijuna kuna – pojasnio je Kolarec.

Kravarsko-kliziste-iz-zraka1

aaZa sanaciju klizišta uz osnovnu školu, Županija je osigurala sva potrebna sredstva, najavio je u Kravarskom župan Stjepan Kožić.

- Napravljen je geomehanički elaborat i raspisan javni natječaj. Županija je osigurala oko 1,8 milijuna kuna za sanaciju tog klizišta. Riječ je o značajnoj investiciji koja će biti financirana iz proračuna. Prošle smo godine preko 1,3 milijuna kuna izdvojili za komunalnu infrastrukturu, prije svega opet za sanaciju klizišta, tj. groblja – kazao je Kožić.

Ono što Kravarskom daje vjetar u leđa jest velikogorička obilaznica, koja je dolazak iz Kravarskog do Zagreba omogućila za samo 25 minuta. Za razvoj gospodarstva zaslužno je tridesetak tamošnjih obrtnika te manjih i srednjih poduzetnika, koji su pokazali veliki interes za korištenje europskih predpristupnih fondova.

Kravarsko-iz-zraka1

aaUz dvije tisuće stanovnika, Općina ima i oko 600 vikendaša, među kojima mnogi postaju žitelji ovog dijela Vukomeričkih gorica. Kravarsko je poznato kao područje s blagim brdima, na kojima su zasađeni vinogradi i voćnjaci. Prava je oaza zelenila šume hrasta kitnjaka, bukve, graba i ponegdje crnogorice. U povijesti se dosta rano spominje, već 1334. godine u srednjovjekovnim ispravama kao stara katolička župa, u sklopu turopoljskog arhiđakonata zagrebačke biskupije, koji je prvotno obuhvaćao Turopolje i područje Pomen gore, što je prvotno ime za današnje Vukomeričke gorice.