Prijava

Vaša prijava

Barbari pregazili XIII. Legiju


Udruga ‘Andautonija’ i ove godine uspjela je organizirati kvalitetan cjelodnevni program inspiriran starorimskom tradicijom. Dionizijske svečanosti okupile su veliki broj zaljubljenika u antiku, koji su barem na trenutak mogli uživati u dašku tog davno prohujalog vremena.

– Ovaj projekt se više ne da zaustaviti, a o tome najbolje govori veliki broj sudionika i posjetitelja koji su se danas ovdje okupili. Ovo je veliki uspjeh za Ščitarjevo. Za jedno mjesto koje broji svega 360 stanovnika napravili smo fenomenalnu stvar. S druge strane, razočaran sam što Grad Velika Gorica nije prepoznao ovu manifestaciju. Nadamo se da će se Grad probuditi i da će nas početi financijski podržavati kao i neke druge manifestacije koje izdašno financira – rekao je predsjednik Udruge Andautonija Mladen Zagorac.

SPEKTAKULARANI VOJNI SRAZ ISPRED POVIJESNIH ZIDINA ANDAUTONIJE

Glavna atrakcija ovogodišnjih ‘Dionizijskih svečanosti’ bila je simulacija vojnog sukoba Rimljana s barbarskim plemenima, u kojem su Rimljani ovaj put izvukli deblji kraj.

– Prikaz borbe prilično je realan. Bilo je žestoko, zbog čega je došlo i do lakših ozljeda. Tijekom naših nastupa nastojimo ostati pribrani i koncentrirani kako bi se izbjegle ozlijede, jer se u simulacijama bitke koristimo replikama pravog oružja – pojasnio je Sanel Čaušević iz Udruge ‘Andautonija’.

Dionizijske svecanosti (4)

—–U spektakularnoj predstavi, u kojoj su zvučnu kulisu pravili bubnjari zaraćenih strana, svojim hipnotičkim ritmom bubnjanja, izmjenjivali su se napadi i kontranapadi.

Dionizijske svecanosti (3)

– Kada se u bitci začuje bubanj, ratnici dobiju dodatan nalet adrenalina. Uskoro počnu letjeti sječiva i štitovi, a zna se dogoditi da zbog žustrine borbe dođe i do manjih ozljeda – izjavio Karlo iz Reda Čuvara grada Zagreba.

MOĆNA PTICA GRABLJIVICA OSVOJILA PUBLIKU

Svojim nastupom na Svečanostima veliku pažnju privukao je i Jan Žežanović sa svojim Surim orlom Tokuom. Ova prekrasna ptica grabljivica simbolizirala je moć Rima i često je legionare pratila na njihovim pohodima.

– Toku je stara tri godine. Ona dolazi iz našeg obiteljske farme za uzgoj u kojoj trenutačno uzgajamo još osam primjeraka. Od malena je s nama, još od kako se izlegla, hranjena je na ruku i trenutačno služi za lov – kazao nam je Jan.

Dionizijske svecanosti (6)

Kutak rezerviran za gađanje lukom i strijelom tijekom cijelog trajanja manifestacije bio je iznimno posjećen. Mnogi posjetitelji, posebno oni najmlađi, iskoristili su priliku da iz luka odapnu pokoju strelicu.

– Svaki ovaj luk koji je ovdje izložen napravljen je za pojedini profil korisnika. Ja moram prepoznati osobu i odlučiti koji bi luk bio najprikladniji za nju. Luk i strijela u našem slučaju nije oružje, ono nam služi za rekreaciju i to je nešto što svaki čovjek ima u sebi. Kada vidiš svu ovu djecu, mlade, ali i starije ljude kako uživaju u streličarstvu, čovjek postane ispunjen svojim poslom – pohvalio nam se Darko Dragec iz Udruge primitivni luk i samostrel.

unnamed3

—–I STARI RIMLJANI IGRALI SU JEDNU VRSTU NOGOMETA

Posjetitelji su mogli vidjeti i sportske igre koje su se njegovale u starom Rimu, poput balota i antičkog nogometa koji je bio sastavni dio vojnog obrazovanja i način održavanja fizičke spreme.

– Kad su imali vremena rimski legionari često su igrali antički nogomet, a kako su se često selili ovo je bio najjednostavniji način zabave i održavanja fizičke spreme – pojasnio je Stjepan Antolović iz Udruge Andautonija.

Najmlađi su sudjelovali u radionicama izrade nakita, šminkanja, sadnje i uzgoja ljekovitog bilja, kovanja novca, izrade maski te školi za legionare. Za one željene učenja održana je i mala škola latinskog jezika.

– Zadovoljni smo odazivom djece, a na kratko vrijeme pridružio nam se i jedan tata. Prezadovoljna sam reakcijom djece, posebice osnovnoškolske koja su naročito iskazala i vrlo brzo usvojila sistem – istaknula je Jela Crnobrnja, profesorica latinskog jezika iz Zagreba.