Prijava

Vaša prijava

Gdje izlaze mladi u Velikoj Gorici?


Velika Gorica je najveći grad u Zagrebačkoj županiji. 16 km južno od Zagreba, a mladi nemaju gdje.

MLADI ČINE 35 POSTO STANOVNIŠTVA

Status grada dobiva  1995. godine, a danas nosi im  glavnog naselja regije Turopolje. Zanimljiva je činjenica da grad Velika Gorica ima oko 35 000 tisuća stanovnika, no računajući širu okolicu brojka se penje na 70 000 što Veliku goricu čini sedmim gradom po veličini u Hrvatskoj. Prema rezultatima Državnog zavoda za statistiku u Velikoj Gorici u 2011. živi 63 517 osoba, a od toga su 35 % stanovništva čine mlade osobe do 29 godina starosti.

GDJE SE ZABAVLJAJU VELIKORIČANI

Kao što smo već naveli oko 35 %stanovništva  Velike Gorice čine mlađe osobe do 29 godina starosti. Ako uzmemo u obzir da je Velika Gorica sedmi grad po veličini u Hrvatskoj postavlja se pitanje da li Velika Gorica nudi mladima dovoljno kulturnog i zabavnog sadržaja?

Sve više mladih za svoje izlaske odabire Zagreb kao glavnu destinaciju večernjeg i noćnog provoda. Problem ne predstavlja niti udaljenost između Velike Gorice i Zagreba, kao ni lošija  prometna povezanost u noćnim satima. Nudi li Zagreb uistinu raznovrsniji i bogatiji sadržaj ili Velika Gorica s druge strane nema ništa za ponuditi.

A GDJE DALJE?

Napravili smo maleno istraživanje i prošarali po destinacijama za mlade u Velikoj Gorici kako bi mogli donijeti validni zaključak. Analizirajući destinacije kao i proučavajući sadržaj koji nude, došli smo do zaključka da u Velikoj Gorici postoji tek nekoliko klubova i lokala, koji se nisu istaknuli lepezom raznolikih sadržaja. Radno vrijeme klubova i lokala završava uglavnom do ponoći, a gdje dalje, problem je koji muči Velikogoričane?

O spektru ponuda i sadržaju upitali smo naše sugrađane za mišljenje. Ana Redenšek za naš portal izjavila je kako smatra da Velika Gorica nema velikog izbora i ponude sadržaja za mlade te da joj je logičan odlazak mladih u Zagreb dok nam je druga sugovornica rekla :“Velika Gorica je zaista divan grad, no da mi dođe netko od prijatelja iz inozemstva u posjetu, stvarno ne znam gdje bih ih odvela u izlazak u našem gradu“. Dominik Lacković smatra da je stanje u Velikoj Gorici solidno iako bi se trebalo proraditi na proširenju sadržaja.

KULTNI KLUB „100“ POSTALA SKLADIŠTE

Nekad legendarni klub 100 ili kako su ga mještani od milja zvali stotka, zatvorio je svoja vrata. Starije generacije još uvijek u svojim razgovorima navode stotku kao legendarni klub iz omladinskih dana u kojem su se lijepo provodili i veselili. Prošlogodišnja inicijativa oživljenja stotke kao kluba i kultnog mjesta za mlade, nije zaživjela te danas klun 100 služi kao skladište.

PODUZETNICI NEMAJU MOTIVACIJU ZA NOVIM SADRŽAJEM

Mogli smo primijetiti da je sve manji postotak klubova i lokala s zanimljivim sadržajem u Velikoj Gorici. Koji je razlog njihovom smanjenju u sedmom gradu po veličini u Hrvatskoj možemo samo nagađati. Da li je to manjak poduzetničkih ideja ili nedostatak financija i krajnje neisplativosti, znaju samo velikogorički poduzetnici.