Prijava

Vaša prijava

KNJIGA TJEDNA Elif Shafak: Tri Evine kćeri


Novi roman turske spisateljice Elif Shafak „Tri Evine kćeri“ još jednom nas vodi u suvremeni Istanbul, ali i u njegovu blisku prošlost, te na europsko tlo, u sveučilišni grad Oxford s početka dvijetisućitih, gdje glavna junakinja Peri doživljava nešto što će joj kao živa rana obilježiti ostatak života.

Radnja romana započinje jednoga predvečerja na zakrčenim istanbulskim ulicama. U skupom automobilu voze se tridesetsedmogodišnja Peri i njezina kći na pragu tinejdžerske dobi, na putu na svečanu večeru u raskošnu kuću na obali suprugova poslovnog partnera. Na putu dođe do brutalnog incidenta unatoč kojem njih dvije ipak stižu na večeru na kojoj ih očekuju. Djevojčica ne pokazuje da je incident doživjela previše ozbiljno, ali, kako večera odmiče, sa svakim slijedom za Peri se počinje odmotavati klupko do tada dobro skrivenih događaja iz njezine prošlosti. Prisjeća se svog odrastanja, povezanosti s ocem i neslaganja s majkom ograničenom vjerskim svjetonazorom, bratove tragedije kao političkog zatvorenika, vjerskog fanatizma i intelektualne tuposti drugog brata. Sjećanja ju vode u najvažnije dane njezina života, studentske dane na oksfordskom sveučilištu, koje je prešutjela svima osim suprugu Adnanu, a koji joj se sada, nakon pogleda na jednu zaboravljenu fotografiju, vraćaju kao prijeteći bumerang. Vrhunac večeri predstavlja dolazak trendi vidovnjaka koji će prisutnima pročitati njihovu sudbinu…

Kroz priču Perina života u ovom odlično napisanom romanu isprepliću se pitanja vjere, politike, obiteljske bliskosti ili neshvaćenosti, prijateljstva, ženskih prava, ekonomskih nejednakosti, suprotstavljenosti intelektualizma i mraka neznanja. Roman predstavlja do sada najžešću kritiku koju je autorica pišući uputila svome rodnom gradu i državi, ljudima koji u njoj žive i njihovim izborima. Nakon romana „Kopile Istanbula“, „Čast“, „Palača buha“, „Četrdeset pravila ljubavi“ i „Mimarov šegrt“, ovo je šesti roman Elif Shafak u kojem možemo uživati u hrvatskom prijevodu. Nedavno su objavljeni i vrlo lijepi autobiografski zapisi i razmišljanja o majčinstvu „Crno mlijeko“, prepuni književnih i filozofskih referenci i citata, koje smo također nedavno preporučili za čitanje. Što da vam kažemo – volimo Elif Shafak!

autorica teksta: Ivana Grubačević

Objava KNJIGA TJEDNA Elif Shafak: Tri Evine kćeri pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.