U Gastro tjednu, a uoči Turopoljskog nedjeljnog ručka, u četvrtak je promocija dokumentarno-igranog filma „Žganci“ kojega potpisuje gorička redateljica Romana Rožić.

Radi se o trećem filmu serijala ”Autentika” čiji je cilj u filmskom obliku zabilježiti stare zanate, legende i običaje Turopolja.

U filmu će se moći vidjeti kako su se u zadruzi kuhali kukuruzni i bijeli žganci te kako u Primorsko – goranskoj županiji (općina Čavle ), u drugom dijelu Hrvatske, kuhaju svoju verziju žganaca palenta-krumpirica. U sklopu filma bit će prikazan i intervju sa Slavicom Robić (86) koja je vrsna kuharica žganaca.

Film je nastao u produkciji Slavica filma te je financiran od Grada Velike Gorice, HAVC-a i Sisačko-moslavačke županije, a premijerna projekcija je u četvrtak, u Centru za posjetitelje Turističke zajednice s početkom u 18 sati.

Nedjeljni turopoljski ručak je pak na rasporedu 14. listopada od 12.30 sati, a kada posjetitelji imaju priliku vidjeti i kušati brojna jela velikogoričkih ugostitelja, uživati u bogatom kulturno-zabavnom programu, razgledati izložbu jabuka, festival meda, te natjecanje u pripremi turopoljske kotlovine.

Objava Gastro otvaraju “Žganci” pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.