Prijava

Vaša prijava

Anđele servirale jela od kukuruza, klinci puhali tulinje i jeli kokice bez ruku


Ponovo su mraclinske Anđele nadmašile same sebe. Da žene znaju odlično kuhati fina jela i peći kolače, to već znaju i ptice na grani, ali ove su godine članice Društva žena iz Mraclina ponudile i niz drugih popratnih aktivnosti za velike i male, za usta i želuce, za srca i duše. Zaigrale su i ručice, pokrenula se mašta, a na Drevovom grunutu u Mraclinu svi su bili veseli, sit i još su si mogli ponesti uspomenu, suvenir „za doma“.

 

Kaj se to tam događalo?

Anđele su i ove godine organizirale manifestaciju „Po starinski“, a ovogodišnja tema bila je kukuruz. Iliti kuruza, ak’ se već po starinski spominamo. Spravile su finu klopu, veli nam predsjednica Društva, Vesna Tafra, pa nabraja dok nam sline cure: štrukli s tropom, beli i kukuruzni žganci, kukuruzna kašica i kukuruzni kruh, kotlovina s grahom, domaći kolači… „Ima svega, starinskih finih jela. Mi smo jako zadovoljne jer je odaziv velik, sretne smo da nam je došlo toliko ljudi“, govori nam Tafra. Uz turopoljske specijalitete bilo je tu finih kotlića iz Andrijaševaca ili Gudovca jer u Mraclin su i ove godine stigle žene iz sestrinskih udruga ravne nam Slavonije. A da sve bude začinjeno dobrom pjesmom pobrinuli su se mraclinski Lajbeki.

Rulili kuruzu, puhali tulinje

I dok su se veliki častili oblizekima, mali su imali pune ruke posla. Za njih su radionice i razne igre pripremile Jelena Kos i Marcela Križanić. „Djeca su puhala slamčicama komade tulinja, rullili su kuruzu, slagali kućice od tulinja, prenosili kuruzu u košarama, jeli kokice bez ruku…“, govori nam Jelena. Cure su pripremile aktivnosti i za velike i male pa su tako posjetitelji mogli sami izraditi ukrase za bočice, slike na podlogama od topole i drveta ili pak broševe i privjeske za ogrlice. „Svatko je mogao odabrati materijal za rad, a ponudile smo, uz kukuruz koji je bio tema, suncokretove sjemenke, zatim razne boje leće graha ili maka…“, dodaje Jelena.

Kak je Josip Kos dobil nadimak Dreva…

Pravo veselje na Drevovom gruntu, taman uvertira za sve one vesele vikende koji tek slijede, počevši od Dučecovih spelancija krajem rujna, pečenja rakije ili Martinja. Pa kak i ne bi bilo veselo kad je i sam Dreva bil veseljak. Psst, doznali smo i kak je dobil nadimak (ove informacije nisu za malu decu, pa nek ne čitaju dalje). Josip Kos, zvani Dreva, Mraclinec iz Amerike koji je tam naučil i peći rakiju ali i zaradil dovoljno novaca da isplati neke dugove, po povratku u rodni kraj imal je svoju poštapalicu, a ona je bila „J*ba te drevo“, pa je tak i dobil nadimak.

FOTO GALERIJA:

Objava Anđele servirale jela od kukuruza, klinci puhali tulinje i jeli kokice bez ruku pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.