Prijava

Vaša prijava

KOŠARKAŠKA SVEČANOST Gorica pobjedom proslavila 50 godina kluba


Slavljenički je bilo proteklog vikenda u redovima Košarkaškog kluba Gorica. Naime, prigodnim turnirom i Svečanom akademijom, klub je obilježio 50 godina djelovanja. U dvorani Gorica za tu se priliku okupili gotovo svi bivši i sadašnji igrači i igračice, treneri, tajnici, suci, sve uprave i predsjednici kluba počevši od prvog, Josipa Šipušića pa do aktualnog, Duška Radovića. Bila je ovo prilika da se klub prisjeti svojih početaka, svih onih koji su dala svoj obol i doprinos u izgradnji KK Gorica, pa su tako dodijelili zahvalnice, prigodne nagrade i poklone institucijama, sponzorima, a zahvalili su se i igračima, igračicama, predsjenicima i tajnicima kojima su dodijelili 70-tak prigodinih nagrada i zahvalnica.

Radović: Nastavljamo još snažnije prema vrhu

“Mogu obećati da ćemo ustrajati na izgradnji sustava dugoročnog održivog funkcioniranja kluba u svim njegovim segmentima, stručnim, financijskim i administrativnim. Uz imperativ rezultata moramo znatno pojačati rad s mlađim uzrastima jer to je ulaganje u našu budućnost koja je puno šira od košarkaške. Sve ovo bi trebalo rezultirati nastavkom kontinuiteta igranja u premijer ligi HKS-a, s ambicijom da se veliki prošlogodišnji rezultat potvrdi, a u perspektivi jurišati još snažnije prema vrhu hrvatske košarke”, istaknuo je, među ostalim, predsjednik kluba Radović.

Počeci kod Gasilane na Zagrebačkoj

Bilo je to 60-tih godina prošlog stoljeća kad je na prostoru ispred tadašnje Gasilane u Zagrebačkoj ulici na zid je postavljen koš, nabavljena lopta i krenula je avantura, a prvi košarkaši bili su – vatrogasci. Nakon neobaveznih haklova na kojima se skupljalo sve više igrača, odlučeno je da se osnuje klub te je 16. rujna 1969. godine osnovan Gorički omladinski košarkaški klub, a za predsjednika je izabran Josip Šipušić. Prvi trener Mladen Momčinović okupio je 20-ak mladića i shvatio da treba početi od samih osnova: tehnike baratanja loptom i individualne taktike. Svi su mladi bili željni igre i zdušno se trudili, a rezultat – u tri godine prošli su tri ranga natjecanja.

Od 2015. godine Košarkaški klub Gorica je Premijer ligaš gdje igra i danas, a nekako se poklopilo da je baš ova slavljenička godina obilježila i najveći uspjeh kluba; plasman među četiri najbolje momčadi u Kupu Krešimira Ćosića i osvajanje šestog mjesta u prvenstvu Hrvatske.

Svečanost završila turnirom

Najvažniji segment dvodnevnog događanja bio je vrlo jaki turnir na kojemu su participirali, uz naravno domaćina, Cibona, Zadar i ruski prvoligaš Temp –Sumz. Radi se o klubu koji egzistira tek dvadeset godina i ima velike planove i želje u dogledno vrijeme.
U polufinalnim srazovima, prvo je Zadar svladao svojeg „najdražeg“ rivala Cibonu, da bi nakon toga Gorica bila bolja od Rusa. U finalnom okršaju viđena je na trenutke vrlo kvalitetna utakmica, prepuna uzbuđenja i preokreta, da bi na kraju, kako je to i najljepše, slavila domaća momčad. Gorica je pobijedila s 87:85, a odlučujući koš zabio je Ivan Papac doslovno u posljednjoj sekundi utakmice. Spomenimo da je prije toga isključen Josip Sesar, trener Gorice, koji se nije slagao s puno odluka sudaca, ali nije to bilo tako žustro kako smo navikli u onim ogledima koje su natjecateljskog karaktera. Najbolji igrač turnira bio je Lovro Mazalin, koji je proglašen za MVP-a turnira. U susretu za treće mjesto, Gorica je bila bolja od Temp-Sumza.

U svakom slučaju, želimo Goričanima još jednom čestitati na vrijednom jubileju i poželjeti im puno uspjeha u sezoni koja započinje kroz dva tjedna, a u kojoj Gorica želi barem ponoviti prethodnu, najbolju u polustoljetnom životu kluba.

Goran Klobučarić

Objava KOŠARKAŠKA SVEČANOST Gorica pobjedom proslavila 50 godina kluba pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.