Prijava

Vaša prijava

Josipović (GLAS): “Ne mora se uvijek držati stega kod izglasavanja”


Pero Josipović oglasio se priopćenjem. GLAS je podržao Proračun, tvrdi, da se učini presedan, da poduči i opoziciju i vladajuće da se ne mora uvijek držati stege. Nije komentirao zašto nije sudjelovao u raspravi o Proračunu.

Josipović ističe da je na sjednici Gradskoga vijeća prisilio gradonačelnika Barišića da prizna lošu praksu neobjavljivanja izvješća o poslovanju gradskih tvrtki.

Zato što zakon Gradu ne nalaže objavu poslovnih izvješća, Josipović ukazuje je da promjene treba provesti kroz Poslovnik Gradskoga vijeća. Rekao je da je već na sjednici najavio da će GLAS uputiti u tom pogledu pismenu inicijativu za promjenu Poslovnika Odboru za statutarno-pravna pitanja. Priopćenje donosimo u cijelosti.

PRIOPĆENJE

“Vijećnici GLAS-a su učinili presedan da iz oporbe podrže proračun te da tako poduče i opoziciju i vladajuće da se ne mora uvijek držati stranačka, koalicijska, pozicijska ili opozicijska stega kod izglasavanja bilo koje točke dnevnog reda pa tako i proračuna te to politizirati. To je uništilo ovu lijepu zemlju, a tako i naš grad.

Nije li licemjerno primjerice toliko puno i dugo jamrati zbog neizgradnje Kučkog mosta od strane opozicije, a kada je Kučki most u proračunu isti ne podržati. ZnačI ili to da oni koji su se tobože zalagali za gradnju Kučkog mosta sada više ne žele i ne podržavaju njegovu gradnju?

Svjestan sam činjenice kako će naše glasovanje biti politizirano, ali to je sastavni dio naše političke (ne)kulture. Komentar na FB sam obrisao upravo zbog politiziranja istog u komentarima.”

O IZVJEŠĆIMA I POSLOVNIKU

“Poslat ću na odbor za statutarno pravna pitanja inicijativu za izmjenu Poslovnika. Naime, nijedan zakon ne obvezuje gradonačelnika da komunalna poduzeća podnose izvješće o poslovanju, što je presedan.

Dakle gradsko vijeće je osnivač i vlasnik komunalnih poduzeća a nema uvid u poslovanje istih, to je bila ranije redovna praksa ali je Barišić tu praksu prekinuo i 8 godina na Gradskom vijeću nema Izvješća.

Zato sam predložio mogućnost da se to kao obveza ugradi u Poslovnik i riješi Poslovnikom, što je moguće ukoliko se ima volja za to. Sve ste čuli i vidjeli, prisilio sam Barišića da potvrdi i složi se s tim, a vidjet ćemo hoće li zaista tako i biti, odnosno hoće li vladajući prihvatiti moju inicijativu koju ću podnijeti pisano.”

Tekst: Ante Vekić, Foto: Michael Stepanić (arhiva)