Prijava

Vaša prijava

FOTO Društvene igre razvijaju znanja i vještine


Gorički zaljubljenici u društvene igre sastaju se subotom i nedjeljom od 17 do 23 u skloništu na Cvjetnom. Ili u Goričkom klubu mladih, povremeno, gdje moderne društvene igre na ploči pokušavaju približiti široj publici.

Udruga Talus broji zasad četrdesetak članova i dvjestotinjak različitih igara. Surađuju sa sestrinskim udrugama iz Zagreba, Siska i Vrbovca, sudjelovali su na SFeraKonu i sajmu Reboot InfoGamer, a za Turopoljsku udrugu skauta TUR osmislili su društvene igre s izviđačkom tematikom.

taluc clanovi na sajmu infogamer
Na sajmu InfoGamer

Udruga surađuje i s domaćim autorima i dizajnerima igara. Organiziraju večeri društvenih igara u Velikoj Gorici i Zagrebu te nagradne kvizove i turnire.

IGRE NA PLOČI

Pozvani su igrati se svi. Igre su strateške, kartaške, s kockicama ili bez njih. Osvaja se prostor, gradi se ili troši špil, pomiče po ploči, eliminira protivnike, postavlja figure, prepoznaje uzorke, priča priče, crta, glumi, prisluškuje, pregovara, izvodi pantomima, objašnjava.

infogamer igranje
InfoGamer

“Igre na ploči unazad nekoliko godina doživljavaju svoj procvat, a najbolji pokazatelj toga je činjenica da su trgovine koje su inače specijalizirane u drugim branšama počele uvrštavati društvene igre u svoj asortiman, poput nekih drogerija ili pak trgovina informatičkom opremom. Crowdfunding platforme poput Kickstartera i IndieGoGo vrve projektima društvenih igara, a sama boardgame kategorija je na tim stranicama jedna od najuspješnijih i najpopularnijih. U Hrvatskoj je scena još uvijek mlada, ali se polagano širi. Rekli bismo da nedostaje kvalitetnog zabavnog sadržaja u Zagrebu i Velikoj Gorici, a društvene igre su savršena opcija za sve uzraste”, govori predsjednik udruge Željko Nagy.

music hall ekipa
Music Hall ekipa

Igre se dijele na više načina. Klasične društvene igre (Monopoly, Cluedo, Rizik, Scrabble) uvijek su popularne. Iz modernih igara eliminira se element sreće i one podrazumijevaju razvijanje strategije. Postoje i podjele unutar modernih igara. “Ameritrash” igre (Twilight Imperium, Mage Knight, Cosmic Encounter itd.) s jakim su naglaskom na tematiku i vizualni dizajn, no mehanike igre su im relativno jednostavne. “Eurogames” (Ticket to Ride, Istanbum, Carcassonne, Puerto Rico itd.) su apstraktne po tematici, s kompleksnijim mehanikama i naglaskom na strategiji, taktici i nadmudrivanju.

Upravo su to prednosti društvenih igara. Razvijaju se i kroz njih vježbaju znanja i vještine.

“Djeca koja redovito igraju matematičke ili strateške igre uglavnom imaju i bolje rezultate u školi iz relativno vezanih prirodoslovnih predmeta, odrasli ljudi koji se redovito igraju imaju manje problema sa stresom, tako da je načelno igranje pozitivno.”

VEČER DRUŠTVENIH IGARA

Neke od igara koje izdvajaju kao najdraže zaigrali smo s njima (ili protiv njih) na večeri društvenih igara u Goričkom klubu mladih.

gkm
U Goričkom klubu mladih

Camel Up simulira utrke izdržljivih deva. Deve se po ploči kreću bacanjem kocke, a “usporava” ih se ili “ubrzava” pločicama koje predstavljaju “pustinju” ili “oazu”. Poeni se skupljaju jednostavnim okladama na ishod utrke u svakoj rundi bacanja kocki i konačni rezultat.

camel up postava za igru
Camel Up

“Početnicima bih preporučio one igre koje nemaju puno kompliciranih pravila i one koje se mogu igrati više puta, a koje spadaju u vrstu party igara. To su uglavnom igre koje ne traju više od 30 minuta. U prvoj partiji se privikavate na pravila, a već u drugoj partiji ste jednako dobri kao i oni koji su ju odigrali već sto puta” kazuje Andrej.

SPORT I GLAZBA

Igra se zbog društva i radi natjecanja. Usporedili smo igre na ploči s eSportom i pobrkali kruške i jabuke. Postoje društvene igre, kažu, koje su misaone, i postojale su inicijative da ih se kao matematičke svrsta u misaone, ali se to još nije dogodilo.

kod izvidjaca
Kod izviđača

“Osobno igram zbog društvenog elementa, a natjecateljskog elementa mora biti, jer ne krećeš u partiju bilo čega ako ne misliš pobijediti. Zabava je vrlo bitna, zato I igramo društvene igre, da se zabavimo. Za neke igre vidim način kako bi mogle postati dio misaonog sporta, dok je za neke čak i moguće da postanu dio eSporta. Po meni bi igre gdje svi igrači ili timovi kreću od nule i imaju jednaku šansu za pobjedu mogle biti misaoni sportovi, dok igre koje su kartaško-strateške bi mogle biti dio eSporta ukoliko bi ih se digitaliziralo”, rekao je Andrej.

GDJE IGRATI?

Sa zagrebačkom udrugom Igranje dva puta mjesečno organizira se večer društvenih igara u Vintage Industrial Baru, a svake prve srijede u mjesecu igra se u caffe baru Music Hall u Velikoj Gorici.

Svake nedjelje Talus organizira Yu-Gi-Oh turnire, koji se boduju za master ligu, te svaki sudionik dobiva nagradu.

jugioh turnir
Yu-Gi-Oh turnir

Planovi Udruge su ambiciozni. Osim otkrivanja novih igara i pokretanja širih kampanja za stare, razmišlja se o radionicama na temu dizajna novih igara, osmišljavanju redovnih kolumni iz svijeta igara, suradnji sa školama.

“Cilj nam je povezati publiku i sve Velikogoričane da nam se pridruže i zabave uz društvene igre”, poručuju.

Tekst: Ante Vekić, Foto: Udruga Talus, Gorički klub mladih