Prijava

Vaša prijava

Živi zid poziva na hitno donošenje mjera za sanaciju divljih odlagališta otpada


Na našu elektroničku adresu pristiglo je priopćenje vijećnice Živoga zida u Županijskoj skupštini Zagrebačke županije Petre Prugovečki po pitanju divljih odlagališta otpada u Zagrebačkoj županiji. Priopćenje donosimo u cijelosti:

“Na aktualnom satu 5. sjednice Županijske skupštine Zagrebačke županije vijećnica Petra Prugovečki je upozorila na problem ‘divljih odlagališta’ te je zatražila da joj se objasne značajnije mjere koje je Županija poduzela i koje mjere planira poduzeti u rješavanju problema.

Vijećnica Živoga zida navodi da je problem ilegalnog odlaganja otpada prisutan u gotovo svim gradovima i općinama Zagrebačke županije, a posebice na području Grada Velike Gorice, gdje se nalazi više od 50 lokacija na koje građani ilegalno deponiraju otpad.

‘Uzrok ovom problemu po mome mišljenju jest ograničeni pristup legalnim odlagalištima, nedostatak provedbe zakona i propisa, te nedostatak infrastrukturnih objekata gospodarenja otpadom. Povećanje broja ‘divljih’ odlagališta otpada dovodi do opasnosti za zdravlje ljudi te onečišćenja okoliša na više razina’, rekla je Prugovečki.

Živi zid smatra da ovaj problem svjedoči o kulturnoj, društvenoj i ekološkoj osviještenosti stanovništva te da je potrebno uložiti više napora u mjere dodatnog informiranja i educiranja stanovništva o propisnom odlaganju otpada.

Živi zid poziva na hitno donošenje mjera za sanaciju ilegalnih deponija u Zagrebačkoj županiji i konkretnih i dugoročnih programa koji će građanima jamčiti zdravlje i čist okoliš.”

Tekst: Ante Vekić, Foto: Pixabay


Posjet Gradskoj knjižnici u Velikoj Gorici