Prijava

Vaša prijava

  • Rubrika
  • Ideje

Gdje bi mogla biti nova tržnica?

Gdje bi mogla biti nova tržnica?

Kažu da je tržnica duša grada. Velikoj Gorici su tu dušu iščupali s njezinog mjesta i stavili u mali kavez, u zapećak, sa strane. Duša je stisnuta i cvili, a oni koji su to napravili se prave da ju ne čuju. I građani su polako oguglali na to. Izgleda da nikoga nije briga. Čak se ni u moru obećanja, kojima nas zalijevaju kandidati za gradonačelnika, nije našlo mjesta za nju.

Šesti grad po veličini u Hrvatskoj nema pravu tržnicu. 

Ali ima ZET-ovu garažu u centru grada. Koju iseljavaju godinama ali nikako da ju isele. Rješenje se samo nameće. Na prostoru današnje ZET-ove garaže bilo bi dobro napraviti pravu gradsku tržnicu. Tamo ima dovoljno mjesta, to je skoro centar grada i teško da se može naći pogodnije i bolje mjesto za tržnicu. Nadamo se da to nije predviđeno za neke privatne projekte i poslovne zgrade pa ZET-ova garaža samo čuva mjesto.

Na toj novoj tržnici posebno mjesto bi trebali imati domaći proizvođači, oni koji prodaju svoje proizvode. Za njih bi cijena najma mjesta na tržnici trebala biti puno niža u odnosu na one koji samo preprodaju tuđe proizvode. Tržnica bi trebala biti odraz tradicije našeg kraja i arhitektonsko rješenje bi trebalo ići u tom smjeru. Cijeli postupak planiranja i natječaj bi trebao biti javan i otvoren kako bi dobili tržnicu na koju bi bili ponosni i na koju bi voljeli dolaziti.

Može li Velika Gorica dobiti pravu tržnicu? Ili će i ova mala, zbuksanam nestati preko noći.


Zašto je tramvaj loše rješenje?

Kako se trošilo 2013?