Prijava

Vaša prijava

  • Rubrika
  • Komentari

Zašto je tramvaj loše rješenje?

Zašto je tramvaj loše rješenje?

Svi oni koji su zavirili u planove za razvoj prometa u gradu Zagrebu i okolici prije 20-30 godina mogli su vidjeti da je za spajanje grada Zagreba i Zračne luke predviđena brza gradska željeznica. Struke je već odavno rekla svoje. Struka i dalje ponavlja svoje, ali neki to ne žele čuti. dr.sc. Marko Šoštarić, prometni stručnjak sa zagrebačkog Fakulteta prometnih znanosti kaže: "Tramvaj do zračne luke nikako nije racionalno rješenje jer to nije najbolji način za povezivanje na tako velikim udaljenostima. Tramvaj ima premalu brzinu i putovanje do Zračne luke trajalo bi predugo". 

Vrijeme je novac

Prosječna brzina tramvaja na zagrebačkim ulicama je samo 12km/h. To je prosjek za sve linije. Pojedine linije imaju prosjek od samo 9km/h (broj 5). Avionom se služe putnici koji žele uštedjeti na vremenu. Hoće li oni koristiti tramvaj s kojim će duže putovati do Zračne luke nego što će im trajati let? Nekako slutim da se oni, koji zagovaraju tramvaj, ne voze u njemu. Prepisao bih im korištenje tramvaja dva puta dnevno, u vrijeme najveće gužve, pa da vidimo hoće li i dalje misliti da je tramvaj tako dobra ideja. Putnici koji putuju avionom sa sobom nose i prtljagu. U prosjeku to je jedan veliki kofer i priručni ruksak. Tramvaji nisu prilagođeni za putnike s puno prtljage. Ne morate biti neki stručnjak kako bi zaključili koliko je tramvaj loše rješenje, samo treba razmišljati.

Okretište kod stadiona

Trošak izgradnje trase do Gradskog stadiona Velika Gorica pao bi na leđa gradskog proračuna. Neće vam ga Bandić pokloniti. Ali razmislite malo, koliko je ta lokacija pogodna i pristupačna većini građana Velike Gorice?! Čak i oni koji su blizu imaju 10-15 minuta hoda do predviđenog okretišta. Koliko bi to okretišta trebalo onima iz centra, južnog dijela grada ili stanovnicima Kurilovca? Ako i uvedu kružnu autobusnu liniju - kad zbrojite vrijeme potrebno da dođete do okretišta pa onda vrijeme koje će vam trebati do grada Zagreba vidite da je to vrlo sporo putovanje. Danas ljudi nemaju sat i pol vremena da dođu do grada, a onda isto toliko da se vrate. U usporedbi s tim linija 268 je munjevito brza.

Željeznica kao najbolje rješenje

Naslovna slika ovog članka, korisnika Gedeona, s foruma SkyScraperCity, pokazuje moguću trasu brze željeznice. Iskoristila bi se postojeća infrastruktura i treba napraviti samo dio do Zračne luke. Gedeon je nacrtao trasu do Gradskog stadiona, ali vidjeli smo da to okretište nije nužno, trasa bi mogla ići ravno na Zračnu luku. Glavna stanica za Velikogoričane bila bi kod Vukomeričke ulice. Vidimo da se počeo graditi sabirni centar Hrvatske pošte. Blizu te lokacije bi moglo niknuti još nekoliko sličnih objekata u kojima će se zaposliti veći broj ljudi. Velika je vjerojatnost da će dobar dio njih putovati iz Zagreba i brza gradske željeznica do Vukomeričke bi im bila idealna veza. U tom slučaju do željezničke stranice Velikogoričane bi vozila postojeća 268 linija. Vjerujemo da bi i cijena takvog rješenja bila puno manja od 100 milijuna eura koliko bi bila cijena Bandićevog "Velikogorčeka".

Urazumite političare

Političari se često ponašaju kao pijani bogataši, samo što troše naš novac, a ne svoj. Za početak bilo bi dobro da slušaju struku, a ne kumove i uvlakače koji će podržati svaku njihovu ideju bez obzira koliko bila loša. A onda bi trebali i oni probati što su zakuhali (engleski rečeno Eating your own dog food). Neka koriste javni prijevoz. Zašto se Bandić ne vozi tramvajem na posao? Onda ne bi imao vremena za 'delanje' i trčanje? Ako ne želi gubiti svoje vrijeme zašto ga onda želi oduzeti drugima?

S takvim rješenjem i s takvom cijenom vidite da ni mreža helikopterskih linija nije loše rješenje. Čak bi bilo brže i, nećete vjerovati, jeftinije. :-)


Velika izborna web anketa

Gdje bi mogla biti nova tržnica?