Prijava

Vaša prijava

  • Rubrika
  • Komentari

Hoće li novi ugovor dovesti do povećanja subvencije ZET-u?

Hoće li novi ugovor dovesti do povećanja subvencije ZET-u?

Ugovor između Grada Velike Gorice i ZET-a produljen je samo na mjesec dana i očito je da će gradonačelnici Ačkar i Tomašević opet morati sjesti za stol i dogovoriti se kako dalje. Zagreb traži povećanje subvencije, a gradonačelnik Tomašević navodi kako "ne mogu građani Zagreba subvencionirati javni prijevoz građana Velike Gorice".

Pitanje koje smo si već postavljali i na koje nitko nije dao odgovor je kako je subvencija s 9,1 milijuna kuna (iznos u razdoblju 2015. do 2018.) skočila na preko 40 milijuna kuna u ovoj godini? Troškovi se sigurno nisu toliko povećali, broj linije se nije povećavao i očito je da u cijeloj toj priči sa subvencijama nešto smrdi. Da li je nekada Bandić išao na ruku Velikoj Gorici pa je opraštao dio subvencije ili sada ZET želi dio svojih gubitaka namiriti uz pomoć Velike Gorice? Ne zaboravimo da je cijena mjesečne karte u Zagrebu 360 kn dok Velikogoričani plaćaju mjesečnu kartu 610 kn (ako žele putovati do Zagreba).

Linija iz pakla

O kvaliteti prijevoza možemo diskutirati, ali činjenica je da je ZET-ova linija 268 (Zagreb - Velika Gorica) poznata kao linija iz pakla jer se na njoj stalno događaju neki problemi, voze prenatrpani autobusi i vozni red se ne poštuje. Što ako je ZET napravio svoj izračun prema voznom redu, a u stvarnosti linijom prometuje manji broj autobusa? U špici bi trebalo biti 6 polazaka u sat vremena, a putnici se često žale da je u sat vremena bilo samo 3 autobusa. Znači da je vozilo duplo manje autobusa nego što je planirano, a plaćeno je više?

Ako usporedite autobuse koji prometuju po gradu Zagrebu onda vidite da su to sve novija vozila, ZET se hvali prosječnom starošću autobusa od 11 godina. U Velikoj Gorici prometuju vozila koja su barem duplo starija od tog prosjeka. To znači da ta vozila više troše, održavanje je skuplje, kvarovi su češći te je i cijena po kilometru veća.

Da li su u Gradu Velikoj Gorici razmišljali o tome da analiziraju promet ZET-a u Velikoj Gorici, da prate polaske i promet autobusa i da vide koliko stvarno linija prometuje prema Velikoj Gorici pa kad sjednu s Tomaševićem za stol da imaju konkretne brojeve pa da se kao argument za povećanje subvencije ne koriste nepostojeći polasci?!

Da li Grad Velika Gorica ima podatke o voznom parku vozila koje prometuju u Velikoj Gorici? Ako je taj vozni park puno stariji nego što je u Zagrebu zašto je to tako?

Zanimljivo je pročitati i izvješće o poslovanju ZET-a iz kojeg možemo vidjeti da je ZET je u 2021. godini ostvario ukupne prihode u iznosu od 1,253 milijarde kuna, što je 62,4 milijuna kuna više nego 2020., ali prvenstveno zbog povećanih gradskih subvencija i izdvojenih gradova i općina s kojima ima sklopljene ugovore o pružanju komunalne usluge.

Pao je prihod od prodaje karata, ali on je iznosio samo 2,2% (6,1 milijuna kuna). Tako da se ZET ne može izvlačiti na taj pad prihoda jer su povećane subvencije gradova i općina itekako dobro pokrile taj gubitak.

Spominje se i čuveni ugovor koji je potpisala jedna od bivših Uprava s Končarom, prema kojem se servis tramvaja plaća 7,50 kuna po prijeđenom kilometru.

Kad se malo bolje zagledamo u brojeve ne čini nam se da grad Zagreb subvencionira javni prijevoz građana Velike Gorice već građani Velike Gorice skoro peterostrukim povećanjem subvencije u zadnje 4 godine pokrivaju i troškove ZET-a koji nisu njihovi.

Što je s prometnom studijom?

Prošle godine je predstavljena studija reorganizacije javnog prijevoza u Velikoj Gorici. Što je s njom? Da li je stavljena u ladicu ili ima neki plan po kojoj bi se krenulo u ostvarivanje onoga što je predstavljeno u studiji?

Jedan od prijedloga u studiji je bilo i korištenje manjih i jeftinijih autobusa za linije s manjim brojem putnika. Tako bi i ZET mogao smanjiti cijenu po kilometru pa bi i trošak subvencije bio manji. Zašto se ništa ne poduzima po tom pitanju?

Integrirani javni prijevoz

Bajku o integriranom javnom prijevozu, koji bi trebao donijeti i manje cijene i bolju sinkronizaciju različitih vrsta prijevoza, Zagrebačka županija već priča dvije decenije i ništa nije napravljeno. Zagrebačka županija i Republika Hrvatska jesu za ovu godinu osigurali skoro 90 milijuna kuna za dostupniju uslugu prijevoza u Zagrebačkoj županiji, ali to se odnosilo na 6 prijevoznika koji su dobili taj novac i zapravo se iskoristio da se ne ugase pojedine linije koje očito nisu isplative. Obećanje o manjim cijenama se nisu ostvarile, a nije došlo ni do povećanja broja linija.

Ta vatrogasna mjera je očito išla na ruku pojedinim prijevoznicima, a manje putnicima. Grad Velika Gorica i ZET nisu bili obuhvaćeni tom mjerom.

Očito je da nećemo vidjeti integrirani javni prijevoz u Zagrebačkoj županiji, ali Grad Velika Gorica bi trebao razgovarati s načelnicima općina Kravarsko, Orle i Pokupsko i vidjeti da li mogu integrirati barem promet na području tih općina i Grada Velike Gorice. Jer ima dosta preklapanja linija i u slučaju zajedničkog prijevoznika neke od postojećih linija, koje se preklapaju, mogle bi se ukinuti i time bi ukupni trošak bio manji.

Ali očito je da političari nisu zainteresirani za rješavanje problema javnog prijevoza. A po dobrom starom hrvatskom običaju očito je da ovakvo stanje nije slučajno, ima tu zapletenih interesa sakrivenih od očiju javnosti.


Ima li Velika Gorica plan?

Kakav je to recept za pametan grad?