Prijava

Vaša prijava

  • Rubrika
  • Komentari

Ima li Velika Gorica plan?

Ima li Velika Gorica plan?

Ima li Grad Velika Gorica plan razvoja, strategiju, neku viziju kako će se razvijati? Svi smo mi svjesni potencijala kojeg imamo, ali još smo bolje svjesni da se ti potencijali ne iskorištavaju. Postoje prostorni planovi koji su definirali neke okvire, ali izgleda da su oni više napravljeni zbog zakonske obaveze, a ne zbog nekog planiranja budućeg izgleda prostora.

Ne mogu se oteti dojmu da se u gradu sve gradi stihijski. Gradnja stanova je isplativa i zbog toga se najviše grade novi stanovi. Investitor pronađe povoljno zemljište, napravi zgradu, zadovolji minimalne norme, ogradi parkiralište, ali očito da se to nije dovoljno pa parkirana vozila polako počinju otimati javni prostor oko zgrade.

Što je s parkovima? Kad je u gradu zadnji put napravljen neki novi park. Pri tome ne mislim na uređivanje postojećih parkova s novih sadržajem već na nove parkove koji bi malo primirili osvajačke pohode betonskih blokova.

Što je s tržnicom? Često se kaže kako je tržnica duša grada i mjesto susreta. E pa onda možemo reći da je Velikoj Gorici vrlo uspješno amputirana duša. Nije potpuno amputirana, ali je zagrađena, smanjena i valjda se čeka da se osuši i odumre. Zašto, u čijem je to interesu? Ne znam što je gore, da je u pitanju nečiji interes ili da se radi o običnoj nebrizi jer ih boli ona stvar za tržnicu?

Plan za tržnicu

Postoji jedan prostor u gradu koji je idealan za novu, veliku tržnicu. Prostor je u vlasništvu Grada, a nešto više od trećine prostora je vlasništvo ZET-a. Riječ je o ZET-ovoj garaži koja je već dugi niz godina trn u oku i uhu okolnih stanara i nikako da se ostvare planovi za njezino premještanje negdje na periferiju.

Položaj joj je idealan, bliže je nekom zamišljenom centru grada što znači da bi i puno više ljudi pješice pohodilo tržnicu. To ne bi smjelo biti na neko brzo rješenje, "samo postavimo klupe", već bi trebalo projektirati jednu modernu, višenamjensku tržnicu i pri tome voditi računa o tome da izgled i ponuda tržnice u sebi sadrži i tipičan tradicijski element ovog kraja kao i da u prvom planu bude ponuda domaćih proizvođača

Koncept prostora tržnice bi trebao biti takav da se može koristiti i kad zelena tržnica ne radi - za organizaciju drugih malih sajmova (knjige, buvljaci) i događanja u popodnevnim i večernjim satima kao i da građani dobiju dodatni prostor za korištenje i druženje.

Natječaj za novu tržnicu ne bi smio biti zatvoren već bi svi predloženi projekti trebali biti javno predstavljeni i kao takvi biti dostupni za javnu raspravu. Jasno da bi struka trebala dati svoje konačno mišljenje o najboljem projektu, ali nekad i struci promaknu neke očiti problemi pa bi javnost mogla biti koristan korektivni element. 

Što mislite o prijedlogu lokacije i koncepta nove tržnice? Treba li Velikoj Gorici prava tržnica ili ste zadovoljni postojećim stanjem?