Prijava

Vaša prijava

  • Rubrika
  • Komentari

Zašto je cijena subvencije za javni prijevoz poletjela u nebo?

Zašto je cijena subvencije za javni prijevoz poletjela u nebo?

Prošli tjedan je gradonačelnik Ačkar, gostujući u Studiju 4 HRT-a, iznio informaciju kako ZET od 1. srpnja traži subvenciju od 4,5 milijuna i kako je to 100% veći iznos nego što je to bilo do sada. Naveo je da to smatra ucjenom na koju neće pristati te da "očekuje sastanak s novim gradonačelnikom Zagreba Tomislavom Tomaševićem kako bi se pronašlo realnije rješenje na obostranu korist".

"Mi Zagrebu isporučujemo vodu i nije mi palo na pamet da povisim cijenu vode prema građanima susjednog grada- naglasio je Ačkar za HRT."

Informacije u medijima nisu bile baš najjasnije, ali očito je da se radi o mjesečnom iznosu. Ono što se u medijima još izgubilo je činjenica da je taj zahtjev dolazi prošle, a ne nove strukture vlasti u gradu Zagrebu.

VG Danas donosi informaciju da je za ovu godinu planirana subvencija od 29 milijuna kuna, a prošlu godinu iznos subvencije bio je 19,5, a godinu prije 11,4 milijuna kuna. Zanimljivo je kako se u razdoblju 2015.-2018. iznos subvencije nije mijenjao i iznosio je oko 9,1 milijuna kuna.

Kako je u zadnje tri godine došlo do tako velikog rasta iznosa subvencije? I zašto gradska vlast prije nije reagirala na tako velike iznose? Koje je ekonomsko opravdanje za povećanje tog iznosa? Nije došlo do povećanja broja linija niti broja polazaka, a autobusi koji voze na velikogoričkim linijama su stariji autobusi u gradu Zagrebu tako da se povećani trošak ne može opravdati ni nabavom novih vozila.

Na to pitanje odgovor očekujemo od gradonačelnika Ačkara jer je u prošlom mandatu bio dogradonačelnik, a njegov sadašnji zamjenik, Neven Karas, bio je predsjednik Gradskog vijeća. Bili su u strukturi vlasti, upoznati su s povećanjem iznosa i ne mogu sada pobjeći od odgovornosti.

Postoji li alternativa ZET-u?

Nekada prije u kuloarima se širila priča kako određeni lokalni političari rovare protiv ZET-a jer žele da prijevoz u gradu preuzme Autoturist Samobor d.o.o. Bilo bi dobro da upitate stanovnike općina Orle, Kravarsko i Pokupsko kako su zadovoljni takvim rješenjem. Cijene mjesečnih pretplatnih pokaznih karata za krajnje destinacije su 850 kn. I kad putnici iz tih općina dođu u Veliku Goricu opet moraju koristiti usluge ZET-a što im je dodatni trošak.

Bez obzira na to da li bi Velika Gorica imala vlastito prijevozničko poduzeće ili bi angažirali nekog drugo vanjsko poduzeće putnici bi opet imali problem koji sada imaju stanovnici okolnih općina. Većina putnika, koji koriste javni gradskih prijevoz, putuje u Zagreb, pa bi u slučaju "granice" u Velikoj Mlaki opet morali koristiti i platiti prijevoz ZET-u.

Oni koji odlučuju o rješenju za javni prijevoz moraju riješiti i taj problem, ne mogu odabrati djelomično rješenje koje će građanima donijeti još više problema i troškova.

Problem nije samo u Gradu Velikoj Gorici, problem javnog prijevoza, zbog specifičnog položaja, imaju svi gradovi i općine Zagrebačke županije.

U Zagrebačkoj županiji se kao rješenje problema već dugi niz godina spominje projekt Integriranog javnog prijevoza te uvođenje jedinstvene tarifne unije koja bi stanovnicima županije omogućila korištenje usluga različitih prijevoznika (uključujući i Hrvatske željeznice).

Do kuda je Zagrebačka županija stigla s projektom integriranog prijevoza?

Župan Kožić je na jednom sastanku 2018. izjavio "Javni prijevoz u Zagrebačkoj županiji izuzetno je loš! Bez uspostave integriranoga prijevoza on se neće moći značajnije poboljšati, no razvoj ovoga projekta, kojega sam inicirao još 2001. godine, ne odvija se dinamikom kakvu bismo u Zagrebačkoj županiji željeli. To sve jednostavno ide presporo“.

Na tek završenim lokalnim izborima birači su ponovno dali povjerenje županu Kožiću. 20 godina on pokušava riješiti problem integriranog prijevoza i ne vide se nikakvi pomaci? U predizbornoj kampanji nismo baš primijetili da se naglašava taj problem, niti od strane Kožića ali ni od strane njegovih konkurenata. Valjda nitko od njih ne koristi javni prijevoz pa nisu svjesni problema?!

Koji su još problemi s javnim prijevozom?

Da bi riješili problem najprije ga morate analizirati. Ne sjećamo se da li je u nekom prošlom razdoblju bilo ikakvih istraživanja navika i potreba putnika. Linije i vozni redovi se ne mijenjaju desetljećima bez obzira na to što su se potrebe i navike putnika promijenile. Možda bi trebalo reorganizirati linije i polaske, možda su nove prometnice, koje su izgrađene u zadnjih 20 godina, omogućile malo efikasniji i bolji javni prijevoz? Možda bi trebalo uskladiti neke polaske s potrebama učenika u srednjoj školi koji su jedni od najčešćih korisnika tog prijevoza? Možda na nekim linijama i u nekim vremenima (rano jutro, kasno navečer) ne trebaju voziti veliki autobusi, možda bi neka manja vozila bila jeftinije rješenje pa bi se smanjili troškovi? Zašto nema kružne gradske linije koja bi omogućila bolju iskoristivost željezničke linije? Toliko pitanja na koje odgovor ne treba biti nečija subjektivna procjena već istraživanje koje bi se temeljilo na pravim i konkretnim podacima.

Može li ZET biti rješenje?

ZET je vrući kesten s kojim će se sigurno pozabaviti nova gradska vlast u Zagrebu. Očito je da iz njega novac curi na sve strane, a još je tu i težak uteg preskupe žičare. Ali to nije razlog da Velika Gorica plaća nerealne cijene. Može li Tomašević Velikoj Gorici dati prihvatljiviju ponudu i još usput pokušati pronaći odgovor na pitanja zašto je subvencija toliko porasla i da li je od tog silnog novca poneki milijun završio u privatnim džepovima?

Jedva čekamo sastanak Tomaševića i Ačkara da vidimo kako će pristupiti rješavanju ovog problema.

Čini nam se da bi za okolne općine bilo puno bolje da se u rješavanju problema javnog prijevoza udruže s Gradom Velikom Goricom i da pokušaju naći neko bolje, zajedničko rješenje.

Od Zagrebačke županije nema neke koristi, župan valjda planira meditirati o tom problemu dok bude u mirovini obrezivao voćke u voćnjaku. Ako se ikada planira umiroviti?!