Prijava

Vaša prijava

  • Rubrika
  • Izbori

Ačkar pobijedio u 1. krugu, traži se koalicijski partner

Ačkar pobijedio u 1. krugu, traži se koalicijski partner

Velika Gorica je odabrala i ovaj put iako je meni bio oskudniji nego na nekoliko prošlih izbora. Krešimir Ačkar je pobijedio u prvom krugu i zapravo nije imao ozbiljnog konkurenta. Igra koju je HDZ zaigrao s "dobrim dečecom", koji je zamijenio "lošeg Barišića", je donijela rezultat. Pri tome ne treba zanemariti i doprinos nekih nestranačkih igrača sa strane koji su dali svoj obol rezultatu. Neven Karas je pridodao svoj kredit, koji nije zanemariv, iako je dosta njegovih starih navijača razočarano što je svoje sposobnosti podredio stranačkoj mašineriji.

Neki tvrde da se stranke i kandidati za iduće izbore trebaju pripremati čim završe ovi. SDP ne vjeruje u tu mantru, oni se za izbore počinju spremati samo par mjeseci prije i rezultat koji su ostvarili je zapravo daleko iznad uloženog truda. Kandidate za gradonačelnika obično izvlače iz džepa u zadnji čas, pa se birači pitaju kojim ih to čudnim metodama biraju, a čovjek se zapita i da li ih biraju ili kandidat postane onaj koji se da nagovoriti (ili možda izvuče najkraću slamku)?!

Ivo Jelušić je bio loš kandidat, krimen Bandićevog suradnika nije u potpunosti skinuo, u javnim nastupima je bio dosta neuvjerljiv, a i kampanja u kojoj je lutao po Gorici i čudio se stvarima mu nije pomogla. Ipak njegovo ime je ljudima bilo prepoznatljivo pa je dobio više glasova (4919:3891) nego još neuvjerljiviji Aleksandar Horvat koji je nakon 2017. i otišao iz stranke. Ili je SDP-ovoj listi išlo na ruku to što birači s lijeve strane političkog spektra nisu imali nikakav drugi izbor?

Ivan Bekavac je skupio pristojan broj glasova, značajno više nego MOST-ov kandidat na prošlim izborima (3633:1852 Alanmilan Šembera). Zvonimir Lovrić iz Domovinskog pokreta dobio je 2252 glasova, dosta s obzirom na to da se stranka tek pozicionira u lokalnom političkom krajobrazu. I Bekavac i Lovrić su imali problem da se natječu za glasače na desnom političkom krilu gdje je i HDZ i tu im je manevarski prostor malo skučen.

Tu je još i dodatni problem, koji je već spomenut kod SDP-a, da su oni počeli figurirati kao kandidati za gradonačelnika tek par mjeseci prije izbora. Onima koji prate lokalnu političku scenu oni su poznati, ali bilo bi zanimljivo istražiti koliko njihova imena znače ostalim biračima. Bez obzira na skučeni politički prostor neko djelovanje na duži rok zacijelo bi donijelo bolje rezultate i počeli bi nagrizati HDZ-ovo biračko tijelo. Trusan je onaj ideološki dio, oni koji su HDZ-u dužni radno mjesto ili poziciju su ionako zacementirani. Idealan trenutak za akciju je bilo Barišićevo utamničenje. Da je tada netko iskoristio priliku te počeo udarati po novonastalim političkim ranama, i istaknuo kandidaturu za gradonačelnika, sigurno bi bio puno ozbiljniji protivnik Ačkaru kojega sve to nije ni okrznulo.

Tko će koalirati s HDZ-om?

Ačkarovi prijatelji slave, oni koji bi željeli da se način upravljanja gradom promijeni su razočarani, ali ipak u odnosu na prošle izbore dogodila se mala promjena. HDZ nema nadmoćnu većinu u Gradskom vijeću. Osvojili su 12 mandata i za većinu su im potrebna još 2 mandata (Gradsko vijeće ima 27 vijećnika). Ne vjerujem da ih mogu naći među 7 kandidata s SDP, GLAS, HSS liste. No nije isključeno, našlo bi se motiva za neke.

MOST je i na ovim izborima pokazao da im podrška u Velikoj Gorici raste, osvojili su 5 mandata što je za 2 više od prošlih izbora. Pretpostavljam da im to i nije neka utjeha, sigurno su planirali nešto više. Ne vjerujem da su skloni surađivati s HDZ-om, ali treći na listi je Lucijan Maslać koji je u prošlom mandatu bio koalicijski partner HDZ-a (prekinuo je suradnju u rujnu 2020. godine, ali s obzirom na premoćnu većinu u Gradskom vijeću HDZ-u njegova ruka nije puno nedostajala), vjerojatno bi mogao naći motiva za ponovnu suradnju. HSP se u velikogoričkoj političkoj prošlosti nije baš proslavio u umješnosti političke trgovine, neki ih još pamte po čuvenom trgovanju (Brdek). Može li Maslać odoljeti zovu i ostati dosljedan? Peti na listi je Zoran Lovrić, bio je glasan i aktivan u svojem kvartu, no ipak je politički zelen, a HDZ zna s takvima. Izgleda da je Zoranov motiv za političku aktivaciju nesređeno stanje u njegovom kvartu. Radovi u Tomaševićevoj su započeli, a sad bi se mogli i intenzivirati i Zoranov kvart bi mogao procvasti. I kako će onda naći razlog da ide protiv aktualne gradske vlasti?

Domovinski pokret je osvojio 3 mandata. Pitanje je koliko je Zvonimiru Lovriću zanimljivo i motivirajuće sudjelovanje u radu Gradskog vijeća i hoće li ga netko zamijeniti. Drugi na listi je Krunoslav Hrvačić koji je i sam nekada bio član HDZ-a i sigurno mu ne bi bilo teško naći zajednički jezik s bivšim stranačkim kolegama i nagovoriti još nekoga s liste. Čini mi se da je Domovinski pokret skloniji koaliciji, a kao opravdanje uvijek mogu navesti "opasnost od crvene aveti" koja prijeti iz Zagreba i protiv koje se treba jedinstveno boriti.

Neki novinari pričaju da Bratulica u ime DP-a moljaka HDZ da ih podrži u drugom krugu izbora u Zagrebu jer je Škoro uspio ući u drugi krug. HDZ će zauzvrat sasvim sigurno tražiti podršku i u Velikoj Gorici.

Novi čin političke trgovine u gradu je upravo započeo...