Prijava

Vaša prijava

  • Rubrika
  • Komentari

Placebo nagrada

Placebo nagrada

Placebo dolazi od latinske riječi placere (ugađati, sviđati se), a označava lažni proizvod, nešto što se čini kao pravi medicinski tretman, ali ne sadrži nijednu aktivnu tvar koja bi stvarno mogla utjecati na zdravlje. Obično se koristi kod ispitivanja lijeka, jednoj skupini se daje pravi lijek, a drugoj placebo i onda se uspoređuju učinci pravog lijeka i placeba na ispitanike, kao i nuspojave.

Placebo efekt je kad osoba reagira na placebo, bilo to pozitivno ili negativno. Ono što je zanimljivo da kad postoji očekivanje da će se nešto dogoditi da to ponekad stvarno i uzrokuje promjenu. Placebo efekt je ponekad učinkovit kod liječenja boli, depresije, anksioznosti, nesanice, astme, mučnine i ozljeda. Organizam sam sebi pomaže reagirajući na očekivanje. Dr. Anne Harrington, povjesničarka znanosti s Harvardskog sveučilišta, placebo opisuje kao ljekovitu laž, "ako očekujete da će vam biti bolje, tako će vam i biti".

Europski grad sporta 2023.

Placebo efekt mi je prvo pao na pamet kad sam vidio što stoji iza naslova Europskog grada sporta 2023. kojeg je dobila Velika Gorica, a što su danas lijepo popratili lokalni mediji. Isprva sam mislio da se radi o nečemu vezanom uz Europsku komisiju kao što je bilo proglašenje grada Rijeke Europskom prijestolnicom kulture 2020.. Ali samo par dana od najave kandidature do proglašenja mi je bilo malo sumnjivo pa sam potražio o čemu se radi.

ACES Europe je neprofitna udruga koja dijeli nagrade za glavni grad sporta, za regije, gradove, otoke i zajednice. Kandidati se prijave, plate, prođu formalni proces i nakon toga slijedi proglašenje. Kako ne bi bilo inflacije nagrade postoje ograničenja - u Hrvatskoj samo jedan grad godišnje može biti odabran za grad sporta. Tako su iz Hrvatske odabrani Zadar (2021.), Čakovec (2020.) i Sisak (2019.). Dobitnike možete provjeriti na stranici European Cities of Sport. Belišće je proglašeno European Town of Sport 2017. a zanimljivo je pogledati njihovu prijavu.

U jednom od dokumenata ACES Europe udruge stoji da se prijava plaća 2.350 €, a nakon toga ima još dodatnih troškova za prijavitelja, kao što je trošak sponzorstva ceremonije proglašenja (7.000 €, može biti plaćeno iz proračuna, ali kasnije to moraju pokriti sponzori) i dodatna prava (10.000 € iz proračuna). Postoje pravila koja grad mora poštivati, a čije se kršenje plaća 20.000 €. Troškove putovanja i smještaja komisije koja će doći u posjet također pokriva grad. Plaća se i godišnja članarina od 1.000 € koja uključuje pravo na isticanje nagrade. Koliki su stvarni troškovi ove nagrade mogli bi odgovoriti iz Grada Velike Gorice.

Postoji cijeli niz udruga i drugih organizacija koje na ovaj način dijele nagrade i prijave, a sponzorstva i ostale naknade im služe da financiraju tu dodjelu. ACES Europe spominje podršku Europske komisije, navodi se kao njihov partner, ali samo proglašenje nema nikakve veze s Europskom komisijom niti ga ona na bilo koji način odobrava.

Grad Velika Gorica dosta ulaže u sport, sportaši su ta ulaganja proteklih godina vratili svojim rezultatima, ali osnovni razlog zašto je Velika Gorica osvojila ovo proglašenje je zato što je prijavljena, plaćeni su troškovi prijave i zadovoljeni osnovni kriteriji.

Kao i slučaju placeba tako se i ovdje radi o nagradi koja ne sadrži nijednu "aktivnu tvar". Lijepo zvuči, a potencijalni placebo efekt će sigurno dobro doći u hvatanju glasova u ovo predizborno vrijeme.

Može li ova nagrada imati pozitivne učinke? Naravno da može. Kao što placebo efekt može poboljšati zdravlje, tako i ova nagrada može poboljšati sportsku krvnu sliku grada, ali samo ako će kao ljekovita laž potaknuti one koji se bave sportom na organiziranje novih aktivnosti, a sportaše da zapnu brže, jače, bolje.

Entente Florale

Možda se sjećate da je 2004. Velika Gorica dobila srebrnu medalju Entente Florale Europe, a u nekom od gradskih parkova se još i danas nalazi obilježje za tu nagradu. Entente Florale je također placebo nagrada. Velika Gorica se u to natjecanje uključila kao drugi grad iz Hrvatske (2003. nagrada je išla u Kaštele, a kasnije su se prijavili i dobili nagrade Rab, Opatija, Biograd, Split, Varaždin, Osijek, Zagreb). Đakovo je 2014. dobilo samo broncu i nakon toga se naši gradovi više ne javljaju (Nin je te godine dobio srebrnu medalju za naselje).

Dio sadržaja o placebu preuzet s mrežne stranice Što je placebo i možemo li poboljšati zdravlje uvjeravanjem i sugestijom?