Prijava

Vaša prijava

  • Rubrika
  • Lokalna uprava

Gdje je trebala završiti nova biciklistička staza?

Gdje je trebala završiti nova biciklistička staza?

Ovih dana su počeli radovi na biciklističkoj stazi Velika Gorica - Staro Čiče. Ono što mi je zapelo za oko je da ta biciklistička staza izlazi na Velikogoričku ulicu u Starom Čiču pokraj hotela Phoenix. Velikogorička ulica je zapravo državna cesta broj 30, jedna od najprometnijih u Hrvatskoj. Prva stvar na koju sam pomislio je zašto biciklistička staza izlazi na državnu cestu, nije li smisao biciklističkih staza da se biciklisti maknu s tih prometnica?!

Po dobrom, starom hrvatskom običaju kad se nešto radi onda se očito ne razmišlja o detaljima, o široj slici, o tome kako nešto napraviti bolje, svrhovitije. Da li je ta biciklistička staza mogla imati malo prikladniju rutu?

Ako bacite pogled na kartu onda vidite da se rješenje samo nameće. Umjesto na D31 biciklistička staza je trebala ići prema Vukovini, dijelom ili na sličan način na koji se pruža katastarska čestica 1070/3 (katastarska općina Vukovina, vlasništvo Grada Velike Gorice, na slici uokvirena žutom) i da se nastavi na put koji vodi do parka u Vukovini, a samo nekoliko desetina metara dalje nalazi se kurija Alapić. Malom izmjenom rute biciklistička staza bi imala puno veći turistički potencijal.

Za kuriju Alapić ste vjerojatno svi čuli, znate barem dio njezine povijesti i vidjeli ste je, barem na slikama. Ekološko-edukativni park "Trokut" u Vukovini vam je vjerojatno manje poznat, a radi se o jako zanimljivom projektu predstavljanja najvažnijih biljnih vrsti prirodnih staništa turopoljskog kraja. Više o njemu možete pročitati u diplomskom radu Matije Lukinić - Idejno rješenje i osnivanje ekološko – edukativnog parka u turopoljskom području. Bilo bi puno bolje kad bi oni koji su zainteresirani do parka i kurije došli biciklima nego automobilima. Staza, kurija i park mogli bi biti dio neke buduće edukativne biciklijade.

Ali to nije sve, od parka, s južne strane jezera ide jedan poljski put koji je u relativno dobrom stanju i završava na raskršću obilaznice i ulice Stjepana Fabijančića Jape u Kurilovcu. Google maps čak i taj put navodi kao ulicu Stjepana Fabijančića Jape. Taj put bi mogao biti dio jedne kružne biciklističke staze Velika Gorica - Vukovina - Kurilovec. To ne mora biti asfaltirana staza već je dovoljno da se put uredi tako da je prikladan za bicikliste. Naš kraj ima dosta poljskih i šumskih puteva koji su pogodni za bicikliste koji žele uživati u prirodi i obično ne treba puno uređivanja da se iskoristi njihov potencijal. Ponekad se taj potencijal uništi navažanjem krupnog šljunka kao što je napravljeno s "biciklističkom" stazom prema Jezeru Čiče.

Projekt biciklističke staze je već određen i jasno je da tu neće biti naknadnih promjena, ali neki novi projekt mogao bi napraviti priključak do parka i kurije Alapić, a ubuduće bi takve projekte trebalo dati na javnu raspravu i obavezno uključiti zainteresirane skupine. Kad se već gradi i radi neka ste to napraviti kako treba, a ne da se poslije svakog projekta vuku neki repovi ili da otkrivamo propuste i greške.