Prijava

Vaša prijava

  • Rubrika
  • Lokalna uprava

Četiri lake teme nakon Gradskog vijeća

Četiri lake teme nakon Gradskog vijeća

Četvrta sjednica Gradskog vijeća imala je na dnevnom redu nekoliko zanimljivih točaka, neke od njih su bile i na javnoj raspravi, ali čini nam se da je to bilo više da se stvori privid transparentnosti i sudjelovanja građana nego što se stvarno željelo uzeti u obzir njihove prijedloge i mišljenja.

Prijevoz

Očito je da će iduće godine u gradu, na lokalnim linijama, prometovati novi koncesionar. Zlobnici bi rekli da vladajući već znaju tko će to biti, a meni je čudno što nije raspisan natječaj? Nije ostalo puno vremena do ožujka iduće godine, kada bi se ZET trebao napustiti linije koje mu nisu zanimljive.

Putnici koji bi putovali javnim prijevozom mogli bi dnevno promijeniti tri različita prijevoznika (lokalni, željeznica, ZET) što znači da bi trebali kupovati tri različite karte?

Kako to da u Studiji javnog lokalnog linijskog prijevoza nije ni spomenuta mogućnost jedinstvenog tarifnog sustava? Jasno, mogle bi se imati različite tarife ovisno o tome kuda se putnici putuju, ali stalni putnici, oni koji obično plaćaju pretplatne karte, trebali bi platiti samo jednu, a ne tri karte.

Kako to da u Studiji nisu uzete u obzir i okolne općine (Orle, Kravarsko, Pokupsko) koje tradicionalno gravitiraju Velikoj Gorici i čije se lokalne linije u dosta velikoj dužini podudaraju s lokalnim linijama na području grada. Nitko tu nije vidio mogućnost uštede?

U novom proračunu predviđeno je 35 milijuna kuna za subvenciju javnog prijevoza? Prije samo 4 godine iznos subvencije je bio 9 milijuna kuna. Nitko još nije ponudio objašnjenje i odgovor na pitanje - kako je iznos subvencije mogao toliko porasti kad ni troškovi prijevoza ni inflacija nisu ni blizu tolikom porastu?! S obzirom na predviđeni iznos subvencije najmanje što bi mogli očekivati je besplatni prijevoz za sve stanovnike Grada Velike Gorice.

Neki vijećnici su impresionirani Studijom od 350 stranica. No velika većina sadržaja otpada na postojeće informacije o linijama. Kao kad maturant mora navući broj stranica svojeg završnog rada. I nitko nije primijetio da je sadržaj na početku Studije pogrešan?! I usput, zašto nisu prevedeni svi izračuni bez obzira na to što su napravljeni prema stranom primjeru?

Web stranica grada

Čuli smo da je u tijeku izrada nove web stranice Grada koja će dodatno podići transparentnost poslovanja i financija. Web stranice se izrađuje se u tajnosti? Nije bilo javnog natječaja? Transparentno od samog početka.

Pretpostavljam da su izradu nove web stranice provukli kroz bagatelnu nabavu pa natječaj nije obavezan. Pogrešno. Web stranica grada je od velikog javnog interesa i proces njezine izrade treba biti javan i transparentan.

Najbolji primjer kako se to radi dala nam je Rijeka. Od početka se znalo koji naručitelj radi web stranicu, cijeli proces je bio javan i otvoren, i sve se radilo prema kriterijima, standardima i pravilima za stranice javnih servisa koje su nam već odavno pokazale i otvorile stranice poput GOV.UK .

Pogledajte, draga gospodo koja u tajnosti štrikaju novi gradski web, kao i Vi gradonačelniče i Vaša ekipo, ovo Vam je recept kako to treba napraviti: Prijedlog novog dizajna internet stranica grada Rijeke – Redizajn Rijeka.hr.

U igri detekcije tko radi novi gradski web ljudi spominju tri uobičajena sumnjivca - 1.) malu cvjećarnicu koja u pauzi između dva pušleka napravi i web, 2.) veliku tvrtku koja ima nebrojeno puno podobnih vlasnika i peca samo u proračunskom bazenu, 3.) malu tvrtku koja je jako impresionirana radom nove gradske uprave, a posebno Studijom.

Hrpa malih vrtića

Kako je počelo još malo pa će svaka druga garaža u gradu imati neki vrtić. Šala nije daleko od istine - jedna skupina jednog velikogoričkog vrtića se nalazi u stanu u stambenoj zgradi. Vrtić u VG Goričanki? Djelatnicima gradskih poduzeća je problem voditi djecu do drugih vrtića pa da im bude blizu?

Najljepše molim da gradsku upravu da prestane raditi takve gluposti. Neka naprave prave, velike vrtiće za nekoliko skupina gdje će djeca biti smještena po svim pravilima struke i gdje će djelatnici vrtića imati normalne uvjete za rad.

Znam da je problem, oni ne znaju graditi jeftino. Dok drugi gradovi i općine naprave pravi vrtić za 4-6 milijuna kuna za nekoliko skupina, Grad Velika Gorica potroši toliko da proširi prostor jednog društvenog doma za dvije skupine.

Logistički takvi mali vrtići su skuplji i zahtjevniji, skupine su obično miješane i ne može se s djecom raditi na isti način kao u velikim vrtićima.

Konačni cilj Grada Velike Gorice bi trebao biti da se riješi svih tih vrtića po stanovima, sobama i domovima i da su sva djeca smještena u vrtićima koji su napravljeni prema pravilima struke.

Proračun

O proračunu samo par riječi jer se njime budemo uskoro bavili na jedan drugi način.

Spomenuti su uključeni građani - bilo bi zanimljivo vidjeti koji su to prijedlozi prihvaćeni i kako je ta anketa utjecala na izradu proračuna. Jer bila je organizirana u zadnji čas kada je 99% proračuna već bilo gotovo.

Oporba se uhvatila za stavku reprezentacije. To je najmanje važno, važnije je pitanje kako će se utrošiti 100 milijuna kuna za ceste. Valjda se neće obnavljati po receptu iz Gradića - milijun kuna za 100 metara ceste. Po toj računici iduće godine bi se obnovilo samo 10 kilometara što baš i nije nešto impresivno.

Novi proračun donosi i dodatno zaduženje od 42,6 milijuna kuna? Zadnjih nekoliko godina proračun je stalno u minusu. Postoji li neki plan da se neke buduće godine taj minus pretvori u barem pozitivnu nulu?