Prijava

Vaša prijava

  • Rubrika
  • Lokalna uprava

Nabava za lokalni javni prijevoz u Velikoj Gorici

Nabava za lokalni javni prijevoz u Velikoj Gorici

Na sjednici Gradskog vijeća prošli je ponedjeljak pročelnik Dubravko Katulić najavio "Očekujem da ćemo sljedeći tjedan raspisati javnu nabavu za lokalni linijski prijevoz". Iz toga se može naslutiti da će nabava biti raspisana za lokalne linije, a da će najprofitabilnije linije ostati ZET-u. Ovaj tjedan smo opet imali prilike vidjeti kako se ZET nemarno i neodgovorno odnosi prema putnicima na tim linijama (ZET opet naljutio Velikogoričane). Očito je da od ZET-a ne možemo očekivati ništa bolje, a jako je bahato od njih da se u trenutku kad se odlučuje o novom prijevozniku oni niti ne trude pokazati da bi putnici mogli očekivati bolji prijevoz koji će voziti na vrijeme.

Grad Velika Gorica bi trebala odgovori tako da se raspiše nabava za kompletni javni prijevoz na području grada i za linije prema Zagrebu. Nabava bi trebala biti raspisana u dva dijela - jedan za linije prema Zagrebu, a drugi za lokalne linije. Ponuditelji bi se mogli javiti za jedan od tih dijelova ili za oba. Možda će neki ponuditelj pronaći interes i ponuditi kompletno rješenje pa bi cijena prijevoza za putnike iz Velike Gorice i okolnih naselja mogla biti povoljnija. Ako se raspiše nabava samo za lokalne linije, koje nisu toliko profitabilne, grad će ponuditelju morati subvencionirati veći dio troškova, a ZET će sigurno željeti svoj dio kolača pa bi ukupan iznos subvencije mogao biti veći nego danas.

Tu je još i dodatni problem s pretplatnim kartama, više od polovice putnika bi morale plaćati karte i jednom i drugom prijevozniku što bi putnicima dodatno poskupjelo putovanje. U slučaju da jedan prijevoznik preuzme sve linije onda bi dodatan trošak putnici imali samo za tramvajski prijevoz.

Možda u ZET-u zanemaruju činjenicu da linije prema Velikoj Gorici više od polovine trase voze na području Grada Zagreba. U slučaju da se Velika Gorica odluči za nekog drugog prijevoznika Zagreb bi trebao uvesti dodatne linije koje bi prometovale na tom području koje pokrivaju velikogoričke linije. Stanovnici Zagreba sigurno ne bi željeli plaćati nekog drugog prijevoznika kako bi putovali unutar grada. A te dodatne linije bile bi kompletni trošak grada Zagreba.

Zato i služe javne nabave - da se na tržištu dobije bolja ponuda i bolje rješenje. No izgleda da je to prenaivno očekivati. Lokalni političari su već puno puta pokazali da ne razmišljaju tržišno i u interesu građana. Najvjerojatnije je već sve odlučeno i nabava će biti samo formalnost u kojoj će se finalizirati postojeći dogovori.

Stvarno bih volio da u ovom slučaju pesimizam bude demantiran i da javna nabava dovede do najboljeg rješenja za putnike s područja grada.