Prijava

Vaša prijava

FOTO: POT kroz Žirovinu želi opet povezati čovjeka sa šumom

[]

U Turopoljskom lugu održana je još jedna tradicionalna manifestacija Plemenite opčine Turopoljske, Žirovina, koja za namjeru ima povezivanje čovjeka sa šumom.

-Turopoljski lug od uvijek je bio generator razvoja i središnja točka našeg Turopolja. Naš cilj je da ponovno vratimo čovjeka bliže toj šumi, jer ona je prekrasna, pogotovo naši stoljetni hrastovi- istaknuo je župan Plemenite opčine Turopoljske, Juraj plemeniti Odrčić.

-U prošlosti je od iznimne važnosti bilo koliko je rodio žir, koji se koristio za ishranu turopoljske svinje. O količini žira ovisila je cijena ispaše – žirovina. Nakon što je žirovinska komisija objavila koliko svinja može ući u šumu i kolika je cijena ispaše uslijedilo je žirovinsko spravišće, a upravo tu tradiciju, mi danas nastavljano- priča nam Odrčić, te otkriva kako je danas stanje u šumi glede žira daleko lošije nego li prije dvadesetak i više godina.

-Situacija je jako loša. Žira je zadnjih godina sve manje, jer hrast napada ‘uvezeni’ nametnik – hrastova mrežasta stjenica. Pojavila se prije sedam-osam godina i zasad nema prirodnog predatora koji bi je anulirao- rekao nam je Damir plemeniti Brebrić, šumarnik POT-a.

U sklopu manifestacije održano je predstavljanje knjige „Povijest Plemenite opčine Turopoljske“, najavljen je konačni početak gradnje novoga Selečkog mosta, koji povezuje Turopolje i Odransko polje, postavljena je izložba maketa „Drveno graditeljstvo u Turopolju“, a govorilo se i trenutnome stanju hrastovih šuma. Manifestaciju su pohodili i skauti TUR-a koji su podigli svoj logor i tako prezentirali svoj rad, a okupljeni posjetitelji mogli su se provezi quadovima, ali i okušati u gađanju lukom i strijelom.

Manifestaciju je podržao Grad Velika Gorica, kao i Zagrebačka županija, pa su tako u Turopoljski lug došli gradonačelnik i zamjenik gradonačelnika Velike Gorice, Krešimir Ačkar i Neven Karas, kao i predsjednica Skupštine Zagrebačke županije Martina Glasnović.

Objava FOTO: POT kroz Žirovinu želi opet povezati čovjeka sa šumom pojavila se prvi puta na 01Portal - Prvi u Zagrebačkoj županiji.