Prijava

Vaša prijava

Dražen Barišić: Ovo je grad koji ide prema naprijed

[]

Na 22. sjednici Gradskog vijeća Grada Velike Gorice sa 17 glasova ‘za’ i 3 ‘protiv’ usvojen je prijedlog godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna za 2019. godinu. Kako je u svom obrazloženju istaknula pročelnica Upravnog odjela za financije Žaneta Štefančić, prošla je godina bila jedna od najznačajnijih proračunskih godina što se tiče visine proračuna te je najviše ostvarena gledajući prihodovnu i rashodovnu stranu.

Tako je u 2019. ostvareno 340,6 milijuna kuna prihoda i primitaka te 365,4 milijuna kuna rashoda i izdataka. Kada se tome priroda prijenos od 11,1 milijun kuna, riječ je o manjku od sveukupno 35,9 milijuna kuna, čemu su, prema riječima pročelnice, jedan od najvećih uzročnika neostvarena sredstva iz pomoći. Prihodi od poreza, kao najznačajniji prihodi, realizirani su u visini od 187,2 milijuna kuna, što je u odnosu na 2018. godinu porast od gotovo 12 posto.

Na strani rashoda, uz troškove poslovanja, najznačajnija sredstva bila su utrošena u Upravnom odjelu za predškolski odgoj, školstvo i šport, točnije 155,8 milijuna kuna, a kako se moglo čuti, sve obveze Grada su podmirene, projekti su realizirani te se financijska situacija drži pod kontrolom.

Iz oporbe su izrazili zadovoljstvo ulaganjima, ali i upozorili da se projekti realiziraju na dug te se Grad, prema njima, previše oslanjanja na kreditiranje.

Velika Gorica prepoznata po novim stvarima

Kada smo već kod 2019. godine, ovom je prilikom, na posljednjoj sjednici pred ljetnu stanku, svoje izvješće o radu za razdoblje od srpnja do prosinca podnio i gradonačelnik Dražen Barišić.

– Iz mjeseca u mjesec, iz polugodišta u polugodište preslikavaju se mnogi napori i događaji, pa onda i sama realizacija, stoga je teško jedan projekt smjestiti u određeni mjesec ili dan tijekom godine, podsjetio je Barišić te za primjer naveo aktualni projekt Aglomeracije.

U proteklom razdoblju od važnih projekata izdvojio je otvaranje Sortirnog centra Hrvatske pošte za kojeg krajem godine započinje izgradnja drugog dijela upravne zgrade, a takozvanim ‘imidž projektima’ nadodao je Zračnu luku i HNK Gorica. Tu je i energetska obnova osnovnih škola Nikola Hribar i Vukovina dovršena u rekordnom roku, dok se trenutno za aplikaciju priprema još 25 projekata energetske obnove. Valja istaknuti novi geoinformacijski sustav za prijedloge izmjena prostornih planova, uklanjanje starog i izgradnju novog Kučkog mosta, Spomen-dom 153. brigade, rekonstrukciju Miošićeve i ulica u Poduzetničkoj zoni, a dovršeno je i groblje u Dubravcu.

– Crpimo dosta sredstava iz EU projekata i toga će biti sve više, unatoč tome što nam je kao jednom od najrazvijenijih gradova po indeksu razvijenosti teže apsorbirati sredstva, poručio je Barišić te za primjer naveo Društveni centar Novo Čiče, asistente u nastavi, izgradnju Interpretacijskog centra Muzeja Turopolje, projekt Ladovo i još mnogo toga.

– U 2019. i 2020. godini koje nisu baš referentne, nego izazovne godine, smo odoljeli i dat ćemo razvoj. Ovo je grad koji korak po korak ide prema naprijed, zaključio je Barišić.

Objava Dražen Barišić: Ovo je grad koji ide prema naprijed pojavila se prvi puta na 01Portal - Prvi u Zagrebačkoj županiji.