Prijava

Vaša prijava

FOTO: U Velikoj Gorici predstavljen “Turopoljski leksikon”

[]

U povodu Svjetskog dana knjige i blagdana svetog Jurja, ispreda Muzeja Turopolja održana je promocija “Turopoljskog leksikona”. Riječ je o kapitalnom izdanju koje na oko 700 stranica objedinjava najvažnije pojmove kako iz turopoljske prošlosti, tako i iz sadašnjosti.

Leksikon je nastao kroz suradnju Grada Velike Gorice i Leksikografskog zavoda “Miroslav Krleža”, dok je idejni začetnik i glavni urednik projekta Mladen Klemenčić. Projekt je trajao tri godine, a na njemu je radilo gotovo stotinu ljudi.

– Zajedno smo tkali, nit po nit, bogatu i raznovrsnu građu leksikona u jednu skladnu cjelinu. Ovim se izdanjem leksikografija vratila u Turopolje, a velika ekipa okupljena pod kapom Leksikografskog zavoda s velikom predanošću, na tragu tog velikog turopoljskog klasika, radila je na prvoj modernoj sintezi Turopolja, pretočenoj u kapitalno izdanje “Turopoljski leksikon”, rekla je jedna od urednica Katja Matković-Mikulčić.

Leksikon obrađuje 1 280 natuknica, odnosno oko 52 000 enciklopedijskih redaka, a ilustrirana je s nešto više od 1 100 ilustracija. Dijelom je niza “Enciklopedije i leksikoni hrvatskih gradova i regija” te uz povijesne osobe, obuhvaća turopoljske obitelji, naselja, zemljopisne pojmove, klubove, KUD-ove, sastave i udruge, manifestacije, ustanove i poduzeća, glasila i tiskovine.

– To je standardni enciklopedijsko-leksikonski repertoar koji mi obrađujemo. Najveća natuknica posvećena je Plemenitoj opčini Turopolje, a velike natuknice su i samo Turopolje, zatim općine, gradovi, kotarevi i županije što je zapravo pregled upravnih podjela na području Turopolja. Tu su i političke stranke i izbori, od razdoblja Austro-ugarske do 2017. godine, prigodno uoči novih izbora, poručio je glavni urednik projekta Mladen Klemenčić.

– Ova je knjiga poticaj nama u Zavodu da nastavimo naš niz hrvatskih regija i gradova u slijedu enciklopedijske težnje za jednom velikom enciklopedijom Hrvatske. Barem u obliku niza malih enciklopedija i leksikona, iako ova knjiga ni svojom iscrpnošću, formatom i težinom nipošto nije malena, nadodao je glavni ravnatelj Leksikografskog zavoda “Miroslav Krleža” Bruno Kragić.

Vršitelj dužnosti gradonačelnika Velike Gorice, iskoristio je ovu priliku kako bi najavio novi projekt.

– Šteta bi bila da naši sugrađani nemaju jedno od ovakvih izdanja u svome domu te već danas najavljujem novi projekt. Novo online izdanje, kako bi svi naši sugrađani mogli imati ovaj leksikon pristupačan u svome domu. Kao najbolju građu, ja vam ga svima preporučujem.

Događanju je, također nazočila ministrica kulture i medija Nina Obuljen-Koržinek koja se zahvalila svima koji su se posvetili istraživanju i predstavljanju jedinstvenog identiteta Turopolja.

– Turopolje se svima nama koji nismo iz ovoga kraja čini poznatim, a listajući leksikon otkrivamo toliko mnogo umjetničkih dragulja, prije svega arhitekturu i etnologiju. Pred nama je knjiga u kojoj će se otkriti mnogo detalja i zanimljivih priča, u svakom slučaju knjiga koja nije za jednokratnu upotrebu nego dugotrajno proučavanje i ponovno vraćanje onome što ona otkriva, zaključila je ministrica.

Na ovom nemjerljivom doprinosu očuvanju turopoljske kulture i baštine, realizatorima se zahvalio i župan Plemenite opčine Turopoljske Jura Odrčić, dok su događanje svojim scenskim i glazbenim nastupima obogatili dramski umjetnik Adam Končić te učenici Umjetničke škole Franje Lučića.

Objava FOTO: U Velikoj Gorici predstavljen “Turopoljski leksikon” pojavila se prvi puta na 01Portal - Prvi u Zagrebačkoj županiji.