Prijava

Vaša prijava

Jelušić o selu i ruralnom razvoju: Neka naša sela izgledaju kao da su stotinama kilometara i desetinama godina udaljena od grada!

[]

Kandidat za gradonačelnika Velike Gorice, Ivo Jelušić, održao je konferenciju za medije na kojoj je s Igorom Horvačićem iz HSS-a te prof.dr. Ivom Grgićem s Agronomskog fakulteta govorio o selu i ruralnom razvoju.

-Svaki dan obilazim ova naša turopoljska i posavska sela i vidim da neka izgledaju kao da su stotinama kilometara i desetinama godina udaljena od grada. Neka nemaju vode, i odvodnje, da ne govorimo da su neke ulice bez asfalta, a one koje su nekad davno asfaltirane su s rupama i bez pločnika sa strane- kazao je uvodno Ivo Jelušić.

Jelušić je naglasio da će osnovati savjet gradonačelnika, u kojem će okupiti sve najstručnije ljude, kao što je danas, kada govorimo o ruralnom razvoju i poljoprivredi, govori jedan od najeminentnijih hrvatskih stručnjaka za poljoprivredu i ruralni razvoj.

Predsjednik Gradske organizacije HSS-a Velike Gorice, Igor Horvačić rekao je da razvoj sela treba pratiti vrijeme u kojem danas živimo.

-Komunalni standard u našim selima je daleko ispod razine koja je u razvijenim zemljama- konstatirao je Horvačić.

-U razvijenim zemljama sela i ruralni razvoj idu u smjeru tzv, “Pametnih sela”. Korištenjem modernih tehnologija stanovnici ruralnih područja imaju iste mogućnosti kakve imaju stanovnici urbanih sredina u društvenom, obrazovnom i ekonomskom smislu- rekao je pa nadodao da je pametno upravljanje bez nanošenja štete okolišu i prirodnim izvorima ključan čimbenik održive poljoprivrede, a samim time i kvaliteti života na ruralnom području, te su jedini put dugoročnog gospodarskog i socijalnog napretka.

-Poljoprivreda kao gospodarska aktivnost u Gradu Velikoj Gorici nije dovoljno iskorištena iz razloga manjka inicijative i znanja u programima poljoprivrednog razvitka i rješavanju problema zapuštenosti poljoprivrednih površina. Stagnacija poljoprivrede u Proračunu Grada Velike Gorice je vidljiva iz godine u godinu gdje su ulaganja u poljoprivredu ista ili manja- nadodao je Horvačić pa kazao da sudjelovanje građana u upravljanju lokalnom zajednicom treba uvažavati, poticati i pomoći od svih tijela gradske uprave.

Prof. dr. Ivo Grgić, redoviti profesor na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, istaknuo je da poljoprivredna proizvodnja nema stranačka obilježja.

-Ona poznaje rad, znoj, strpljenje, neizvjesnost i ona je često i način življenja. Tako je i u najvećem dijelu EU, jer ne zaboravimo da je u 2016. godini od 10,5 milijuna poljoprivrednih gospodarstava u EU-u dvije trećine veličine manje od 5 ha- rekao je pa dodao da je poznato da često oni manji proizvođači i bolje gospodare svojim skromnim proizvodnim resursima, ako im se pruži prilika, posebno tržna.

-Prostor u kojem se odvija poljoprivredna proizvodnja je istodobno i prostor kvalitetnog življenja, prostor koji opravdano traži da infrastrukturno bude na razini urbanog. Sadašnji te posebno budući stanovnici našega ruralnog prostora, koji će pobjeći od otuđenog ljudskog mravinjaka prenapučenih gradova, kod novog čelništva Grada naći će prijatelje i partnere- istaknuo je pa dodao da će poljoprivreda područja Velike Gorice u budućnosti biti više prisutna kako na lokalnom, tako još više na zagrebačkom tržištu.

-Jamac toga su 1.445 poljoprivredna proizvođača od čega 1.308 obiteljska poljoprivredna gospodarstva, 41 tvrtka te 3 zadruge. Kao i 3.806 ha korištenih oranica. I najvažnije, jamac su tradicija i znanje u proizvodnji i dosadašnja povijesna usmjerenosti na zagrebačko tržište- istaknuo je.

Grgić kaže da su velike neiskorištene mogućnosti, posebno kod proizvodnje povrća i voća te da nam potporu za stabilniju tržnu prisutnost jamči i prva ULO hladnjača u Hrvatskoj, u Vukovini u koji je Grad Velika Gorica vlasnik s 15,6%.

-Ulica grada Vukovara 78 i Ulica grada Vukovara 72 u Zagrebu su za Trg kralja Tomislava u Velikoj Gorici bitne adrese. I to adrese gdje se nalaze prijatelji koji će podržati našu ideju da na zagrebačkom tržištu treba biti više voća i povrća s područja Gorice, a u našem ruralnom području više gostiju i budućih stanovnika iz Zagreba. Da tako i bude, ne treba bježati od odgovornosti Grada Velika Gorice. I već sada, prije okončanja izbora, iz Velike Gorice šalje se poruka ‘Zajedno smo bolji i jači’!- zaključio je profesor Grgić.

Objava Jelušić o selu i ruralnom razvoju: Neka naša sela izgledaju kao da su stotinama kilometara i desetinama godina udaljena od grada! pojavila se prvi puta na 01Portal - Prvi u Zagrebačkoj županiji.