Prijava

Vaša prijava

Puni dojmova, Ogrankaši se vratili s folklorijade u Rusiji

[]

Jutros, nešto prije 9 sati, članovi Ogranka Seljačke sloge Buševec, njih 31, vratili su se sa svog dvotjednog putovanja u Rusiju gdje su predstavljali Hrvatsku na 6. CIOFF svjetskoj folklorijadi u ruskom gradu Ufi.

Bio je to najveći susret folkloraša na svijetu, a po povratku s puta predsjednik društva Nenad Rožić ukratko nam je ispričao dojmove.

– Festival nije bio natjecateljskog karaktera jer je vrlo teško ocijenit folklor iz cijelog svijeta, osobito kada znate da je na ovoj folklorijadi nastupilo 37 zemalja. Ovo je bilo jednostavno predstavljanje naše kulture, tradicije i hrvatske baštine. Uz svirku, pjesmu i ples koje smo predstavili, sudjelovali smo i na internacionalnoj izložbi maski, naša kovanica od dvije kune upletena je u tradicionalni ženski baškortostanski nakit. S nama je bila i predstavnica mladih hrvatskog Cioff-a Tea Bilić, a koja je tamošnjoj djeci prezentirala bogatstvo i ljepotu bavljenja folklorom. Predstavili smo i izradu hrvatskih tradicijskih glazbala i sviranja na njima, a naša dva člana Mihael Emanuel Večković i Filip Rožić savladali su vrlo tešku tehniku sviranja kuraia, baškortostanskog tradicionalnog instrumenta – priča Rožić.

foto: Facebook CIOFF World Folkloriada in Russia/Ufa

Ogrankaši su u Rusiji održali pet polusatnih programa po sjeverzoapadnom dijelu Baškortostana gdje su bili smješteni sa još 6 inozemnih grupa.

– Koncept je bio takav da smo prvo sudjelovali na svečanom otvorenju Folklorijade koje je definitivno bilo ravno otvaranju Olimpijskih igara. Sudjelovali smo i u svečanoj povorci u kojoj je bilo više od 2 tisuće učesnika, a obarali smo i dva Guinessova rekorda. Na kraju smo se ponovno vratili u Ufu, gdje smo sudjelovali na zatvaranju festivala. Gdje god smo natupali, uvijek smo oduševili publiku, ali ne samo našim nastupima već i u našem slobodnom vremenu. Trudili smo se da budemo veseli, zabavni i da Lijepu našu predstavimo u najboljem svijetlu – naglasio je Rožić.