Prijava

Vaša prijava

Gorička hitna u lipnju imala povećan broj intervencija

[]

Iza nas su tri toplinska vala, a gorička hitna pomoć u lipnju je imala povećan broj intervencija, doznali smo od voditelja goričke ispostave Zavoda za hitnu medicinu, Siniše Goluba.

– Iako su temperature i vrućina slične kao i u lipnju, razlika je velika. Lipanjske su vrućine bile s visokom vlagom, a kod takvih vrućina je problem što tijelo tada ne može samo sebe rashladiti znojenjem. Tada najviše stradava naših sugrađana koji se ne prilagode vremenskim prilikama. Žive i dalje kako žive svaki dan, umjesto da poštede samog sebe i stave svoje zdravlje ispred plaćanja računa, kupovine i slično. U takvim trenutcima najugroženiji su srčani bolesnici, a prilikom velike vlage ugroženi su bili i plućni bolesnici – istaknuo je doktor Golub te dodao kako kada uspostavimo neki balans u tijelu lakše podnesemo vrućine.

Opasnost se skriva i u klima uređajima. Bilo da smo zatvoreni u stanu, na poslu ili se vozimo u automobilu. Uvijek volimo namjestiti hlađenje i na više nego što bi trebalo. Uz nesvjestice i toplotne udare, događa se i neadekvatno prilagođavanje temperaturama.

– Vožnja pod klimom te ulazak i izlazak iz takvih vozila. Ono što svi savjetuju je da vanjska temperatura i temperatura u vozilu ne bi trebala biti veća od 7 stupnjeva razlike. Tada se događa naglo širenje krvnih žila i pad tlaka, ljudi se ruše, i obrnuto ako ulazite u vrući auto – priča Golub i savjetuje kako je nužno obavezno provjetravanje automobila, a kada stignemo na odredište, najbolje je samo otvoriti vrata i pričekati koju sekundu dok se pomiješa topli i hladni zrak.

– Upozorio bi i na alergije, a zapravo su reakcije na klima uređaje. Rijetko tko svake godine pročisti klima uređaj i onda se u njemu namnože gljivice. One se razmnožavaju preko spore i otpuštaju ih. Tada dolazi do reakcije tako da i zdravi ljudi, počinju šmrcati – priča nam doktor.

Ono što nam može pomoći prilikom vrućina, osim zaštitne odjeće, je uzimanje dodatne količine tekućine, a zbog kalija je dobro uzimanje sezonskog voća i povrća posebice rajčice.

– Hranjenje u ovo doba godine je najvažnije, kako bi smanjili količinu masnoće u krvi, stoga je potrebno izbjegavati obilne obroke. Najidealnije bi bilo kuhano povrće i riba – savjetuje doktor Golub.