Prijava

Vaša prijava

VIDEO Ačkar: Grad je financijski stabilan. Evo što donosi i novi rebalans proračuna

[]

Prošla su dva mjeseca od izbora i otkada su funkciju gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika preuzeli Krešimir Ačkar i Neven Karas. Ususret prvoj radnoj sjednici Gradskog vijeća koja će se održati u ponedjeljak 26.srpnja, danas je održana konferencija za medije na kojoj je gradonačelnik Ačkar zajedno sa svojim zamjenikom i suradnicima istaknuo neke bitne činjenice vezane u nadolazeći rebalans proračuna kao i status pojedinih aktualnih gradskih projekata.

– Unatoč složenim uvjetima pandemije i šteta od potresa Grad je financijski stabilan, što ne znači da ne treba provoditi uštede gdje god je to moguće. I u ovoj i u idućim godinama racionalizirat ćemo financije kako bi mogli ostvariti sve ono što je najavljeno u našem izbornom programu – istaknuo je gradonačelnik Ačkar.

Ukupni iznos rashoda ovim rebalansom povećava se za 1,73%, odnosno u apsolutnom iznosu za 9,5 milijuna kuna pa ukupna visina planiranih proračunski rashoda u 2021. godini iznosi 561,12 milijuna kuna.

– Treba naglasiti kako jedan značajan dio povećanja proračunskih stavki dolazi zbog sredstava koja smo povukli što iz EU fondova, što iz države, a nešto i iz županije. Dio tih sredstva povučen je za projekte, a dio za sanaciju posljedica potresa – priča Ačkar te ističe kako je za potrebe Civilne zaštite rebalansom osigurano dodatnih 1,35 milijuna kuna od kojih se milijuna kuna odnosi na pomoć iz državnog proračuna, a 350 tisuća kuna su sredstva iz općih prihoda i primitaka proračuna.

23.07.2021. – Velika Gorica – Konferencija za medije uoči sjednice Gradskog vijeća – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Najveće izmjene, ističe gradonačelnik Ačkar su u Upravnom odjelu za komunalne djelatnosti i promet.

– Za potrebe sanacije prometnica obuhvaćenih projektom Aglomeracija, predvidjeli smo dodatnih 6,1 milijuna kuna. Za subvencije za javni prijevoz povećavamo iznos za dodatnih 4,68 milijuna kuna. Još jedna veća izmjena odnosi se na projekt poboljšanja biciklističke infrastrukture u iznosu od 6,4 milijuna kuna, a riječ je o izgradnji biciklističke staze uz nekadašnji radar od Velike Gorice i Starog Čiča te postavljanje rasvjete na biciklističkoj stazi od Velike Gorice do Velike Mlake – naglašava gradonačelnik.

Dodatnih 2,7 milijuna kuna osigurano je i za troškove dovršetka izgradnje Dječjeg vrtića u Selnici koji bi na jesen trebao otvoriti svoja vrata. Za nešto više od 3 milijuna kuna povećavaju se sredstva namijenjena redovnom funkcioniranju vrtića koja se odnose za otvaranje novih kapaciteta, opremanje i plaće djelatnika. Također, Grad Velika Gorica za goričke učenike u ovoj će školskoj godini osigurati radne bilježnice, a za tu namjenu je predviđeno 2,2 milijuna kuna.

– Bitno je naglasiti da u ovome jednom sklopu tijela, oporbe, politike, gdje puno ima polu-informacija i dezinfromacija te dok sam na čelu Grada nećemo bježati niti od jednog gorućeg problema. Problemi koji su pred nama poput aglomeracije, pročistača, javnoga prijevoza, kapaciteta upisa djece u vrtić, školstva…problemi su koji su evidentni i od kojih ne bježimo već nalazimo rješenja i nosimo se s njima – zaključio je Ačkar.

23.07.2021. – Velika Gorica – Konferencija za medije uoči sjednice Gradskog vijeća – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Njegov zamjenik Neven Karas, osvrnuo se na situaciju i aktivnosti Stožera Civilne zaštite vezanu uz potres i suočavanja s pandemijom COVID-19.

– Osim angažmana svih naših operativnih snaga i Stožera Civilne zaštite, sve to što se događalo u proteklih godinu i pol uzrokovalo je dodatne nepredviđene troškove – kazao je Karas.

Više o cijelom izvještaju poslušajte u videu.