Prijava

Vaša prijava

Nenad Črnko dopredsjednik HNS-a: ‘Radit ću na dobrobit nogometa!’

[]

Velike promjene dogodile su se u Hrvatskom nogometnom savezu, koji je nakon devet godina dobio novog predsjednika. Davora Šukera zamijenio je Marijan Kustić, jedini kandidat na izbornoj skupštini i dosadašnji dopredsjednik saveza. Njegovu dosadašnju ulogu, što je iz velikogoričke perspektive zapravo i najvažnije u ovoj priči, preuzeo je Nenad Črnko. Predsjednik HNK Gorice bit će jedan od pet dopredsjednika krovne kuće hrvatskog nogometa.

– Ovo nije veliko priznanje samo meni osobno, nakon što sam 22 godine kontinuirano u nogometu, nego i županijskom nogometnom savezu, na čijem sam čelu, a ni velikogorički nogomet nikad do sad nije imao čovjeka na ovakvoj funkciji u nacionalnom nogometnom savezu. Oni koji me poznaju znaju da će mi ovo biti samo jedna dodatna obaveza, kao da i ću se svim srcem dati u funkcioniranje, rad i organizaciju HNS-a, prvenstveno u interesu hrvatskog nogometa, a onda i klubova iz našeg županijskog saveza, ali i velikogoričkog nogometa. Funkcija dopredsjednika s jedne strane je priznanje ljudima koji daju sebe u nogomet i rade na organizaciji i promidžbi saveza, ali s druge strane donosi i određene obaveze i ovlasti u kojima svi zajedno sudjelujemo u okviru izvršnog odbora HNS-a – kazao je Črnko.

Dio izvršnog odbora je već godinama, sad je napravio korak više, a kad je već tako, logično je zapitati se gleda li u budućnosti prema još jednom koraku prema vrhu, prema ulozi predsjednika Saveza.

– Za takve stvari ima vremena, nisam o tome nikad ni razmišljao. Nikad mi nije bila ambicija u HNS-u dolaziti na funkcije, no s vremenom i aktivnostima sve je u budućnosti moguće. Moja prvenstvena uloga i dalje će biti organizirati rad HNK Gorice, dizati klub na više razine. Funkcija predsjednika u hrvatskom nogometu jako je velika obaveza, a predsjednik kao takav mora imati i ulogu otvaranja vrata u cijelome svijetu, ne samo u Hrvatskoj. Kažem, u ovom trenutku o tome doista ne razmišljam, ali nisam razmišljao ni o funkciji dopredsjednika, pa se dogodilo. U životu je sve moguće – ističe prvi čovjek HNK Gorice.

Dobio je Nenad Črnko, dakle, još jednu funkciju i obavezu, ali u svakom trenutku će prvo razmišljati o svome klubu, na čijem čelu je svih 12 godina njegova postojanja.

– Ono na čemu inzistiram u funkcioniranju kluba, a tako se svi mi i ponašamo u upravi, jest da svi budemo čvrsto na zemlji. Ponekad se događaju određene situacije koje možda i nisu realne u nogometnom svijetu i zato uvijek tvrdim da pozicija Gorice u prošloj sezoni, na trećem ili četvrtome mjestu, nije bila realna u odnosu na budžet kojim smo raspolagali i na budžete koje imaju klubovi kojima smo konkurirali. Međutim, nagrađeni smo za dobar, kvalitetan i pošten rad, s te strane smo mirni i ne očekujemo previše. Znamo da Gorica spada u, recimo to tako, vrh sredine hrvatskog nogometa, ne zamaramo se time da bismo u ovom trenutku trebali biti ispred Dinama, Osijeka, Hajduka i Rijeke. S druge strane, ambicija kluba je biti što više na tablici, izboriti se za Europu i iskoristiti pogreške velikih klubova, što smo u prošloj sezoni uspijevali. Jako je bitno i da kroz dobre igre i rezultate pokušavamo promovirati mlade igrače. Nemojmo zaboraviti da smo u prošloj sezoni izbacili igrače poput Špikića, Krizmanić i Babeca, koji su bili i U-21 reprezentativci, a Lovrić je postao A reprezentativac – govori Črnko i dodaje:

– Okosnica momčadi ostala je ista, ali dosta smo pomladili momčad. Imamo niz kvalitetnih mladih igrača, pri čemu prvenstveno mislim na Mitrovića, Šrolera, Fruka, došao nam je i Niko Janković iz Dinama… Uvjeren sam da će kroz dobar i kvalitetan rad u Gorici netko od njih iskočiti i za nas je to najvažnije. Želimo biti stabilni, izbjeći borbu za ostanak i pokušati iskočiti na tablici što je više moguće, što više zapariti velikima, pa kroz sve to profilirati mlade igrače, jer moramo biti svjesni da Gorica živi isključivo od transfera i da je 90 posto proračuna bazirano na tome koliko ćemo kvalitetno promovirati i transferirati igrače.

Po tom pitanju novosti bi moglo biti uskoro, no nema presinga.

– Gorica je na odrađenim transferima i na bonusima koje dobivamo sebi osigurala stabilnost u sljedeće dvije godine, ali naš plan je ne rasprodati momčad, ne na uštrb rezultata, jer on je najvažniji, ali svjesni smo da imamo igrače koji su iskočili. Prije svega tu mislim na Kristijana Lovrića, za kojeg smatram da je definitivno sazrio, kao što je sazrjelo i vrijeme za transfer. No tu su i Krizmanić, Babec, Mitrović, Jovičić i još neke igrače, za koje stalno dolaze upiti, zbog čega će se neke stvari do zime vrlo vjerojatno mijenjati. Osobno, mislim da će se u ovom prijelaznom roku, do kraja kolovoza, dogoditi jedan ili maksimalno dva izlazna transfera, no uvjet je da oni budu iznimno kvalitetni, jer u suprotnom to nećemo ni raditi. Aktivno radimo i na zamjenama, neke ćemo već drugi tjedan predstaviti javnosti, tako da sam siguran da će Gorica i dalje biti spremna uloviti se u koštac s najboljim klubovima HNL-a – zaključio je dopredsjednik HNS-a i predsjednik Gorice.