Prijava

Vaša prijava

Od starog doma do nove ambulante i pošte u Novom Čiču?

[]

Pisali smo o početku rušenja, za lokalno stanovništvo, legendarnog vatrogasnog doma u Novom Čiču. Radovi su završeni i ostalo je samo pusto sjećanje na zgradu u kojoj se događao život. O budućnosti govori dopredsjednik MO Novo Čiče Nikola Šimac, a monolog prenosimo u cijelosti.

-Ovih dana dovršeno je rušenje starog vatrogasnog doma u Novom Čiču. Dom je bio načet zubom vremena i dodatno oštećen tijekom prošlogodišnjih potresa, pa više nije bio siguran za upotrebu. Nakon rušenja doma ostalo je prazno zemljište, o čijoj budućnosti je potrebno donijeti odluku, koja će biti od najveće koristi za stanovnike Novog Čiča i šireg kraja. Sukladno dogovoru, koji je postignut u slučaju nekadašnje osnovne škole, prethodni saziv MO je predložio sličan model. Ideja je usuglašena sa svim udrugama iz kraja.

Prisjetimo se, zgrada i okolno zemljište nekadašnje osnovne škole prodani su privatnom investitoru, uz uvjet da se prizemlje uredi u dječji vrtić, a novac od zemljišta uloži u daljnji razvoj naselja.

Adaptacija u vrtić bi trebala početi iduće godine, a novac od prodaje je uložen u izgradnju kulturno-edukativnog centra, novog vatrogasnog doma te sanaciju sportskog doma NK Dinamo Hidrela.

Sukladno prijedlogu prošlog saziva MO Novo Čiče, zemljište starog vatrogasnog doma bi se prodalo privatnom investitoru pod uvjetom da se osigura prostor za dvosmjensku ambulantu i stomatološku ordinaciju s prikladnim čekaonicama te poštu. Ostatak prostora bi bio na raspolaganju privatnom investitoru. U svrhu toga potrebno je da Grad pristupi utvrđivanju uvjeta gradnje, dozvoljene prostorne površine i visine nove zgrade.

Ista bi trebala imati dovoljno prostora za navedene potrebe, a ujedno se uklapati u arhitekturu i vizure naselja te imati osigurano dovoljno parkirnih mjesta i zelene površine. Ostatak novca od prodaje zemljišta bi se usmjerio u adaptaciju prostora u sportskom domu Dinamo Hidrela za potrebe Judo kluba Kokica, prvog ruralnog judo kluba u Turopolju.

S ovim prijedlogom prošlog saziva MO Novo Čiče, na čelu s Nikolom Šimcem, i svih udruga iz kraja, se složio i novi saziv MO na čelu s Čedomirom Tomašićem.

Nadamo se da će, u duhu skladne suradnje, Grad na čelu s novim gradonačelnikom Krešimirom Ačkarom, donijeti odluku koja će biti od najvećeg interesa za lokalnu zajednicu i tako pomiriti interese zajednice i privatnog investitora.

Novi vatrogasni dom, trenutno u izgradnji, trebao bi biti završen do 2023., te svečano otvoren za 130 obljetnicu postojanja vatrogastva u Novom Čiču. Do tada će se, nadamo se riješiti i pitanje budućnosti zemljišta starog doma te možda i započeti prvi radovi.-otkrio je Nikola Šimac.