Prijava

Vaša prijava

Veliko srce Vukovine: Gibanice im pomažu peći mame, tete i bake, a dio zarade ide i umirovljenicima

[]

Žene iz udruge “Vukovina u srcu” važan su dio organizacije svake mjesne manifestacije. Osim za kolače, zaslužne su za gostoprimstvo i prijateljsku atmosferu na ovogodišnjem i svakom izdanju “Vidim, čujem i mirišem ljeto!”.

Ljetna manifestacija održava se već petu godinu, a udruga “Vukovina u srcu” organizira i božićni sajam.

Udrugašice priznaju da su s domaćim kolačima počele bojažljivo. Nisu bile sigurne kako će se ljudima svidjeti te hoće li biti interesa no ubrzo su se domaći kolači pokazali kao velika uspješnica. Ponuda i izbor kolača, tako su, iz godine u godinu sve bogatiji.

Danas, na svim sajmovima na kojima sudjeluju svojim kolačima, pite, zlevanke, gibanice, muffini, kremasti čokoladni, štrudle – nestaju u trenu.  Mnogi dolaze i iz okolnih mjesta kako bi kupili kolače “za van”.

Kolače peku sve članice udruge, njih dvadesetak:

-Pomažu nam naravno i naše drage mame i tete koje su specijalistice za gibanice. Mi se super snalazimo s ovim modernijim kolačima, pitama i štrudlama. Bake nam još uvijek uskaču s gibanicama.– ispričala nam je gospođa Ljerka.

I mi smo isprobali kolače žena iz udruge, točnije, štrudlu s grisom i višnjama, zlevanku sa sirom i, naravno, tradicionalnu gibanicu od maka. Okusom svaki od kolača odgovara onom što su pekle naše bake i u trenutku vas vraća u djetinjstvo. Kupovni, konfekcijski kolači ne mogu se ni usporediti s domaćim kolačima udrugašica.

Gotovo sva zarada od kolača odlazi u daljnji rad i razvoj udruge.

-Dio zarade koristimo, u božićne i uskrsne dane, kada posjetimo usamljene umirovljenike malo slabijeg imućnog stanja. Sva zarada se vraća udruzi no nije stvar u zaradi. Volimo vidjeti kako ljudi uživaju u našim kolačima i druženju. To i jest smisao naše udruge – zbilžavanje ljudi!– naglašava nasmijana Ljerka.

Kolače se može kupiti za pet kuna po, izdašnom, komadu tako da zasigurno nećete ostati gladni svugdje gdje se udrugašice pojave!