Prijava

Vaša prijava

12-godišnja djevojčica na biciklu teško stradala pod naletom kombija

[]

Vožnja neprilagođenom brzinom, pretjecanje bez dovoljnog razmaka i na neoznačenom mjestu – nepoštivanje privatnog prostora biciklista kao ravnopravnog na cestama…Sve su to stvari koje još uvijek nismo naučili, a njihov izostanak u prometu donosi niz stravičnih događaja.

Prometna nesreća dogodila se 9. kolovoza u mjestu Bešlinec kod Kloštar Ivanića. Do nesreće je došlo kada je 29-godišnji vozač kombija pretjecao djevojčicu na biciklu, pri čemu nije držao dovoljan razmak.

Djevojčica je teško ozlijeđena te je prevezena u KBC Rebro gdje joj je ukazana liječnička pomoć. Prema neslužbenim saznanjima 24 sata pri udarcu su 12-godišnjakinji polomljena rebra, ruka te je trenutno u induciranoj komi.

Zasad nije poznato kakve će pravne posljedice snositi 29-godišnjak.

Ovo je, nažalost, još jedan podsjetnik koliko je ne samo neprilagođena brzina, već i (ne)kultura vožnje opasna u prometu. Djeca, mladi te umirovljenici, kojima je bicikl glavno prijevozno sredstvo, najugroženiji su u gradskom prometu.

Jesu li tome krive i prometne infrastrukture koje su, u Hrvata, još uvijek dovoljno nerazvijene i neprijateljski raspoložene prema biciklima? Uz manjak sigurnih biciklističkih staza, ključan faktor igra nonšalantan i neodgovoran pristup vozača osobnih automobila prema sudionicima prometa na biciklima.

U drugu ruku, nošenje kacige pri vožnji bicikla može spasiti život. Najčešće, osobito pri gradskom prometovanju ne postoji praksa nošenja kaciga…Mladi često voze “bez ruku”, tipkajući na telefon i prestrojavajući se bez dodatnog opreza što može dovesti do kobnih posljedica.

Apeliramo na odgovorno ponašanje u prometu vozača i biciklista radi sigurnosti svih sudionika.