Prijava

Vaša prijava

U vinogradu u Kostanjevcu postavljen klopotec čime je najavljena ovogodišnja berba grožđa

[]

Velikogorički vinari i vinogradari privode kraju još jednu vinogradarsku godinu. Bobice grožđa postaju sve mekanije i slađe pa su prava poslastica za ptice. Kako bi ih spriječili u njihovom naumu da pojedu ovogodišnji urod u vinogradima su postavljeni klopoci koji u vinogradarskoj tradiciji označavaju službeni početak dozrijevanja grožđa i završetak prskanja vinograda.

– Tradicionalni obred puštanja klopoca ¨u pogon¨ obično se održava u kolovozu i to najčešće na blagdan Sv. Lovre 10. kolovoza i Sv. Bartola, 24. kolovoza. Postala je to tradicijska i etnološka znamenitost ukorijenjena prije svega u sjeverozapadnim dijelovima Lijepe naše, a udomaćila se i kod velikogoričkih vinogradara – istaknuli su iz Udruge Grozd te dodali kako je Družina z brega Jajtine obavila to za Lovrekovo, a članovi Upravnog i Nadzornog odbora Udruge vinogradara i vinara Grozd za Bartolovo i to nešto skromnije.

Ova vinogradarska godina u Vukomeričkim goricama bila je problematična i slaba, kažu iz Udruge Grozd te dodaju kako će se, klopotci, koji bi prema vjerovanju trebali ptice odvraćati od posjeta u vinogradima, čuti sporadično sve do kraja rujna, kada će vjerojatno završavati berbe kasnijih sorti grožđa.

Foto: Udruga vinara i vinogradara Grozd


PRVI DAN NASTAVE U ŠKOLSKOJ GODINI 2021./2022.