Prijava

Vaša prijava

Višić: Aglomeracijom želimo zaštiti našu vodu i okoliš

[]

U vijećnici Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, održana je konferencija za medije o postojećem i budućem stanju projekta „Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Velika Gorica“.

Tom prilikom europski projekt u vrijednosti od oko 498 milijuna kuna, predstavili su direktor VG Vodoopskrbe Krunoslav Višić, gradonačelnik Krešimir Ačkar i Fani Bojanić, v.d. voditeljica sektora za projekte sufinancirane europskim sredstvima.

– Očekivani rezultati ovog projekta su pokrivenost sustavom odvodnje na području Aglomeracije Velika Žgorica, zatim povećanje priključenosti na sustav odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda za približno dodatnih 15 300 stanovnika, izgradnja više od 5 tisuća novih besplatnih priključaka, pročišćavanje otpadnih voda u skladu s hrvatskim i europskim propisima kao i očuvanje površinskih i podzemnih voda te zdravstvenih uvjeta stanovništva – naglasio je direktor VG Vodoopskrbe, Krunoslav Višić.

22.09.2021. Konferencija za medije predstavljanje projekta Aglomeracija – foto:Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Projekt Aglomeracije je takav i zajedničkim snagama moramo učiniti sve da ga što prije i na što kvalitetniji način u rokovima završimo, a kao što smo čuli od naručitelja i izvođača sve će biti u rokovima završeno – naglasio je gradonačelnik Krešimir Ačkar te istaknuo kako će ovim projektom biti asfaltirano 150 kilometara prometnica. Gradonačelnik je ovom prilikom još jednom pozvao sve na strpljivost koji čekaju asfalt.

22.09.2021. Konferencija za medije predstavljanje projekta Aglomeracija – foto:Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Moramo poštivati pravila struke, negdje je i moguće dodatni komunalni standard napraviti, negdje nije. Gdje god se može i gdje god nam EU i pravila, koja su poprilično rigorozna dopuštaju, mi ćemo kao Grad učiniti sve kada imamo priliku da tim projektom komunalnu infrastrukturu dignemo na jedan viši nivo – kazao je Ačkar.

U ovoj fazi projekta, okreće se prema Aglomeraciji 2.

– Intenzivno radimo drugi projekt, a to su domaćinstva koja nisu ovim projektom, u naseljima gdje se sada radi projekt Aglomeracije, obuhvaćena u projektu koji je rađen prije 10 godina. Ova vrijednost radova iznosi oko 17 milijuna kuna – naglasio je gradonačelnik.

Sastanak s predstavnicima Mjesnih odbora

Spomenimo i kako je u Okuju jučer održan i redovni koordinacijski sastanak sa predstavnicima mjesne samouprave, VG Vodoopskrbe i izvođača radova, gdje je bila prilika za iznošenje potencijalnih problema vezanih uz projekt, ali i gdje su ponuđena i neka rješenja. Takav pristup i način komunikacije će se nastaviti i dalje, najavili su.

– Ovim projektom štitimo podzemne vode na ovom području, ali štitimo i okoliš. Dižemo standard života koji je primjeren kako stanovništvu tako i općenito zaštite okoliša, a što u konačnici znači da se priključujemo Europi i standardima koje ona od nas traži – rekla je Fani Bojanić, v.d. voditeljica sektora za projekte sufinancirane europskim sredstvima.

22.09.2021. Konferencija za medije predstavljanje projekta Aglomeracija – foto:Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Direktor Višić je istaknuo kako su u naseljima u kojima se gradi javni sustav odvodnje, priključci besplatni i njihovi troškovi će biti na teret investicije. Ovom prilikom pozvao je građane na priključenje svojih građevina na sustav odvodnje jer nakon završetka radova i potpunog uređenja prometnica neće biti dozvoljeni ponovni zahvati za priključke koji zahtijevaju rezanje asfalta i prekopavanje cesta.

– Kada sve bude spremno građani će zaprimiti obavijest od VG Vodoopskrbe o datumu početka podnošenja zahtjeva za priključenje kako bi mogli sklopiti Ugovor o priključenju na javni sustav odvodnje – dodao je Višić.

Službeno otvaranje ponuda za Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda najavljen je za 25.listopada. S obzirom da se sve odužilo, projekt neće stati, ali će se najvjerojatnije morati proći u drugu fazu sufinanciranja iz EU.

22.09.2021. Konferencija za medije predstavljanje projekta Aglomeracija – foto:Petra Škrinjarić/Cityportal.hr