Prijava

Vaša prijava

Nogometni spektakl i gorička tragedija

[]

Doslovno je nevjerojatno, riječima teško opisivo, ono što se događalo ovog poslijepodneva na Gradskom stadionu u Velikoj Gorici. Nije nogometaše Gorice ove sezone služila sreća, malo se toga poklopilo u prvoj četvrtini prvenstva, no utakmica protiv Rijeke bila je vrhunac… Toliko peha, toliko situacija u kojima su odlučivali milimetri ili centimetri, a na kontu – nula bodova!

Iako je igrala praktički bez pola momčadi, s veznjakom Hrvojem Babecom u obrani i debitantom Elvisom Sarićem u sredini terena, Gorica je u prvom poluvremenu odigrala gotovo savršenu utakmicu. Počevši od šanse Younesa Delfija u trećoj minuti, kad je Iranac najavio da će ovoga puta imati važnu ulogu u konačnom raspletu.

Povela je Gorica u 12. minuti, nakon što je prvo Matar pogodio stativu iz blizine, pa je na loptu naletio Josip Mitrović, kojeg je srušio gostujući stoper Krešić, loptu je preuzeo opet Matar, opet nije uspio zabiti, no sve je na bijelu točku postavio – VAR. Sudac Zebec nije se oglasio, no snimka je pokazala da je na Mitroviću bio faul. Loptu je uzeo Kristijan Lovrić, iako je u prethodna dva pokušaja promašivao s “kreča”, a ovoga puta nije pogriješio.

Nastavila je Gorica i nakon vodstva igrati defenzivno savršenu utakmicu, jer Rijeka nije mogla prići blizu Banićevu golu, a prema naprijed je promašivala nemoguće. Još jedna Delfijeva šansa, kao i udarac Lovrića s lijeva, ne spadaju u tu kategoriju, no zato je u 35. minuti čudo spasilo goste. Delfi je driblao desno, nabacio u sredinu, Matar je promašio loptu na dva, tri metra od gola, a odbijanac je Lovrić poslao u – prečku!

Ništa manje čudo nije spasilo Rijeku ni u 42. minuti, kad je opet Delfi s desne strane odigrao Josipa Mitrovića, koji je naciljao – stativu?! Na metar, dva od gola glavom je odbijanac pokušao u gol poslati Matar, no otišlo je pokraj gola…

I onda, kako to već biva, u sljedećem napadu, u prvom ozbiljnijem dolasku Rijeke pred gorički gol, Tomečak je nabacio, a Issah Abass glavom pogodio za izjednačenje.

Međutim, ni to nije bilo sve od prvog poluvremena! Igrala se 47. minuti, posljednja faza sudačke nadoknade, kad je Lovrić nabacio iz slobodnjaka, Matar pucao iz idealne pozicije, golman Rijeke obranio, a na kraju se na loptu bacio i nekako je u mrežu ugurao Saša Marjanović, 19-godišnji stoper koji je uskočio u izostanku Jovičića, Krizmanića i Steenvoordena.

Vratilo se tako Gorici sve što je uložila u tih izvrsnih prvih 45 minuta, no malo to vrijedi kad je sve otišlo kvragu već u prvih pet minuta nastavka… Praktički čim se krenulo s centra, Lindon Selahi je baš s polovice igrališta prošetao do šesnaesterca, odigrao dupli pas s Abassom i mirno plasirao za 2-2, šokantnih za Goričane.

Već u 51. minuti u novu čistu šansu jurio je Selahi, za njim je trčao Delfi, srušio ga i dobio – crveni karton! Gorica više nije imala ni vodstvo, ni svih 11 igrača, ni širinu na klupi… Iskoristila je to Rijeka već u 58. minuti, kad je stigao red na novi peh. Selahi je pucao s 20-ak metara, pogodio je ruku Albija Doke i Robert Murić iz jedanaesterca je doveo Rijeku u vodstvo.

S igračem više i vodstvom Riječani su dominirali do kraja, no bez pravih, izrazitih šansi, a Gorica je pokušavala, tražila način kako pronaći barem komadić sreće… I dogodilo se to kad se već činilo da je gotovo, da nema nade, u 92. minuti, kad je Toni Fruk savršeno pogodio suprotne rašlje za ekstazu na Gradskom stadionu.

– Tako je, to smo i zaslužili, barem to! – vikao je netko na tribini, ni ne sluteći da ovo nije kraj…

Već u sljedećem napadu, u raspletu iz najgorih noćnih mora, Prince Ampem je ušao u šesnaesterac, pucao, Banić mu je obranio, no naravno da se lopta odbila točno do Domagoja Pavičića, koji je nekako ugurao loptu u mrežu. I bacio Goričane u očaj.

Ne toliki da ne pokušaju još jednom, kroz situaciju u kojoj je Matija Dvorneković pao u kaznenom prostoru Rijeke, gledao je sudac Zebec tu situaciju na VAR-u, ali nakon dugog promišljanja odlučio je da novog penala nema. Kao što ni Gorica nema bodova iz svega ovoga, kao što Gorica nema ni sreće. Ali stvarno nema…

Sljedeći izazov je Šibenik u gostima sljedeće subote.

GORICA – RIJEKA 3-4
VELIKA GORICA Gradski stadion. Sudac: Mario Zebec (Varaždin). Pomoćnici: Hrvoje Radić (Split) i Nikola Kečkiš (Virovitica). Četvrti sudac: Ivan Vučković (Zagreb). VAR: Fran Jović (Zagreb). AVAR: Borut Križarić (Čakovec).
STRIJELCI: 1-0 Lovrić (12-11m), 1-1 Abass (43), 2-1 Marjanović (45+2), 2-2 Selahi (46), 2-3 Murić (58-11m), 3-3 Fruk (90+2), 3-4 Pavičić (90+3)
GORICA: Banić – Doka (od 71. Dvorneković), Marjanović, Babec, Keita – Pršir (od 71. Junior), Sarić – Delfi, Mitrović, Lovrić (od 83. Fruk) – Matar (od 71. Stojanovski). Trener Krunoslav Rendulić.
RIJEKA: Zlomislić – Tomečak (od 46. Vukčević), Krešić, Escoval, Smolčić – Murić (83. Bušnja), Gnezda Čerin, Selahi (od 80. Pavičić), Ampem – Abass, Vučkić (od 80. Obregon). Trener Goran Tomić.
ŽUTI KARTONI: Lovrić, Mitrović, Pršir, Sarić (Gorica), Krešić, Murić, Bušnja (Rijeka)
CRVENI KARTONI: Delfi (Gorica)