Prijava

Vaša prijava

Svjetski dan turizma: Književnik Matko Peić prvi poznati turist u Turopolju

[]

Obilježavanje Svjetskog dana turizma u Velikoj Gorici bilo je posvećeno umjetniku i književniku Matku Peiću koji je u svojim „Skitnjama“ opisao nezaboravne opise nekadašnjeg Turopolja. Peić je ujedno bio i jedan od prvih turista u našem kraju. Prigodan program, ispred Muzeja Turopolja, organizirao je gorički Zavod za znanstvenoistraživački i umjetnički rad HAZU Velika Gorica, Turistička zajednica, Gradska knjižnica i Muzeja Turopolja.

– Svjetski dan turizma ove se godine odvija pod motom „Turizam za uključivi razvoj“, a on zapravo podrazumijeva da se u turizam i u turizmu moraju uključiti sve osobe na bilo koji način i tako promovirati ljepote, baštinu nekog kraja, a i globalno vrijedne turističke destinacije. Drago nam je što naši gosti mogu posjetiti Centar za posjetitelje u kojoj je ispričana priča o Turopolju na vrlo zanimljiv način. Mi smo ove godine osmislili malo drugačiji program, a radi se o tome da smo se upitali tko je prvi poznati turist u Turopolju. Na kraju se ispostavilo da je to bio akademik Matko Peić, koji je 50-tih godina prošlog stoljeća krstario Turopoljem. Nije samo bilježio foto aparatom, već je napisao nezaboravni putopis pod nazivom „Skitnje u Turopolju“ – ispričala nam je upraviteljica Zavoda HAZU, Katja Matković Mikulčić.

27.09.2021. – Velika Gorica – Obilježen Svjetski dan turizma – foto: Petra Škrinjarić/ Cityportal.hr

Prema motivima Peićevi putopisa snimljen je i dokumentarni serijal “Skitnje” u režiji Višnje Laste, a u kojem su zabilježene snimke vožnje kočijom kroz Turopolje. Goričani su imali prilike pogledati ovaj dokumentarac, a popratilo ga je i predavanje Vesne Vlašić, ravnateljice Gimnazije Požega koja je govorila na temu “Turopolje i druge sličice Peićevim okom”.

– Glavnina predavanja odnosila se na Turopolje, odnosno na 20 fragmenata kroz skitnje o kojima Peić govori o Turopolju. O motivima i vergilijanskoj voditeljici koja ga je pratila i vodila kroz Turopolje, onako kako je Dantea vodio Vergilije. Peić je vidio Turopolje kao idiličan kraj, kraj u kome prevladavaju lijepe žene, a opisivao ih je na erotičan način. Kraj je to s puno kurija, ali i mjesto gdje se susreću smrt i život – dodala je Vlašić.

27.09.2021. – Velika Gorica – Obilježen Svjetski dan turizma – foto: Petra Škrinjarić/ Cityportal.hr

Direktorica Turističke zajednice Velika Gorica, Milada Mesarić, osvrnula i prisjetila 2019. godine, koja je ujedno bila i jedna od najuspješnijih.

– Tada je ostvareno više od 65 tisuća noćenja. No, pandemija je ostvarila neke nove okolnosti i nove izazove, a gospodarski sektor je dobro reagirao te su se krenuli nuditi drugačiji turistički proizvodi. Počele su se razvijati kuće za odmor, turopoljski gruntevi, različite fizičke aktivnosti koje su ljudi tražili u pandemiji. Velika Gorica je 2020.godinu, koja je bila iznimno teška, živjela aktivno i turizam je bio prisutan – naglasila je Mesarić te dodala kako je za prvih devet mjeseci ove godine ostvareno 30 tisuća noćenja.

27.09.2021. – Velika Gorica – Obilježen Svjetski dan turizma – foto: Petra Škrinjarić/ Cityportal.hr

– Nadamo se da ćemo do kraja godine dosegnuti brojke iz 2019.godine, a da će 2022.godina biti godina potpunog oporavka. Mislim da je pandemija potaknula naše poduzetnike da razmišljaju vrlo odvažno i kreativno te da su stvorili neke nove vrijednosti. Uvjerena sam kako ćemo nakon pandemije biti još jači. Gradit ćemo turizam koji se oslanja na domaće goste jer to je turizam koji može trajati cijele godine – zaključila je Mesarić.

27.09.2021. – Velika Gorica – Obilježen Svjetski dan turizma – foto: Petra Škrinjarić/ Cityportal.hr

Zamjenik gradonačelnika Neven Karas govorio je o međusobnoj povezanosti Grada i turizma.

– Turizam pridonosi punjenju proračuna kao i druge gospodarske djelatnosti. Naš kraj, zadnjih godina, zbog prirodnih ljepota, tradicijskog graditeljstva i vrhunskog gastronomskog užitka bilježi sve bolje i bolje rezultate. To naravno pridonosi i blizina Zagreba, ali i dobra povezanost sa svim dijelovima Lijepe Naše. Grad Velika Gorica zadnjih godina uložio je u razvoj turističke djelatnosti. Stojimo u blizini Centa za posjetitelje, a ulaže se u biciklističke i pješačke staze, a ulaže se i u druge aktivnosti koje potiču aktivan odmor i turizam – rekao je Karas.