Prijava

Vaša prijava

Ovogodišnji Albatros otišao u ruke Filipe Jandrić iz Kaštela Starog

[]

Prosudbeno povjerenstvo za dodjelu Književne nagrade Albatros donijelo je odluku o ovogodišnjem dobitniku – to je mlada pjesnikinja Filipa Jadrić iz Kaštela Starog. Njenu zbirku pjesama “Daleko je samo ono što ne želiš” je tročlano povjerenstvo u sastavu Maja Kušenić Gjerek, Ratko Cvetnić i Vedran Kukavica jednoglasno ocijenilo najboljim od 22 rukopisa pristigla iz cijele Hrvatske.

– Samo sjajna poezija može izvesti ovo malo čudo spontano i bez pretvaranja, kad stihovi nisu izvučeni na silu iz tame zabrinute introspekcije (ili ambicije da se po svaku cijenu, čak i mimo talenta, bude pjesnik) na svjetlo bitka, već dolaze sami, kao zrake unutarnjeg svjetla, koje nezaustavljivo grabi u svoje oživotvorenje i postaje nezaboravna pjesma, melem na rani postojanja, pronađen pjesnički glas – napisala je, između ostalog, u svojoj recenziji Maja Kušenić Gjerek.

Filipa Jadrić rođena je 2003. godine u Splitu gdje pohađa Zdravstvenu školu, smjer medicinska sestra/medicinski tehničar. Kroz osnovnu školu bila je aktivna u literarnoj i novinarskoj grupi te sudjelovala na smotri literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva LiDraNo.

Inače, Književna nagrada Albatros dodjeljuje se od 1995. godine te daje priliku neafirmiranim književnicima da objave knjigu i uplove u književne vode, što je mnogima bio značajan poticaj za nove radove. Dosad objavljene knjige predstavljaju pravo književno bogatstvo. Kao i prijašnjih godina, nagrada će ovogodišnjoj dobitnici biti uručena uoči blagdana Svete Lucije, odnosno Dana Grada Velike Gorice.