Prijava

Vaša prijava

Mentalno zdravlje djece glavna tema tribine “Kako smo u krizi?”

[]

Ovogodišnji Dječji tjedan u Velikoj Gorici bavi se temom mentalnog zdravlja djece i mladih s ciljem promoviranja ideje o važnosti zaštite mentalnog zdravlja, posebno zdravlja djece, koja su u trenutnoj situaciji izrazito ranjiva skupina. Jučer je u vijećnici Pučkog otvorenog učilišta održana tribina pod nazivom „Kako smo u Krizi?“ na kojoj su o ovoj važnoj temi govorile psihologinja Gordana Keresteš s Odjela za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, socijalna radnica Iva Bačurin iz Centra za djecu mlade i obitelj, novinarka Suzana Majstorović sa City radija, te psihologinja i ravnateljica Centra za djecu mlade i obitelj Sanda Puljiz Vidović.

– Na ovoj smo tribini apelirali koliko je važno raditi i Strategije mentalnog zdravlja. Važno je posvetiti se toj temi i jednako je važno zaposliti stručnjake, ukoliko to ne budemo radili posljedice već osjećamo danas, ali itekako ćemo ih osjetiti u budućnosti. Psihički problemi se stvaraju u djetinjstvu i ako mi s današnjom djecom i mladima ne budemo radili, to će biti jednog dana ljudi s ozbiljnim problemima mentalnog zdravlja – istaknula je Sanda Puljiz Vidović, ravnateljica Centra za djecu, mlade i obitelj po završetku tribine.

05.10.2021. – Velika Gorica – U sklopu Dječjeg tjedna održana tribina „Kako smo u krizi“ – foto: Cityportal.hr

Rezultati istraživanja dječjeg iskustva za vrijeme pandemije COVID-19 u Hrvatskoj, a koje je provela prof.dr.sc. Gordana Keresteš u sklopu istraživanja “Kako smo? Život u Hrvatskoj u doba korone”, odgovaraju na pitanje Kako su djeca?

– Neki nalazi istraživanja govore kako su mlađa djeca bila više zabrinuta zbog mogućnosti zaraze koronavirusom nego starija djeca, a svu je djecu znatno više brinula mogućnost da se razboli netko njima blizak, nego oni sami. Djeci su za vrijeme pandemijskih mjera najviše nedostajali prijatelji i vršnjaci, ali gotovo jednako i djedovi, bake i rodbina te boravak izvan kuće i sportske aktivnosti. Djevojčice i starija djeca izvijestili su o lošijem psihičkom zdravlju od dječaka i mlađe djece. Djetetovo psihičko zdravlje povezano je s brojnim karakteristikama djeteta i okoline u kojoj živi – ispričala nam je prof. Keresteš koja je ujedno bila gošća tribine.

– Ove tribine su iznimno važne, kako i za stručnjake tako i za roditelje i opću javnost. Mislim da je kao i svaka kriza, jedna mogućnost da mi stvari preispitamo i da popravimo ono što možemo popraviti. Na takav način bi trebalo iskoristiti ovu krizu. Dobro je što se počelo pričati o psihičkom zdravlju, puno više nego ikad prije, to će sigurno doprinijeti destigmatizaciji psihičkih teškoća koji jedan manji broj ljudi, djece i mladih imaju – naglašava Keresteš.

05.10.2021. – Velika Gorica – U sklopu Dječjeg tjedna održana tribina „Kako smo u krizi“ – foto: Cityportal.hr

Osim toga, na tribini je iznesen i jedan poražavajući podatak, a to je da oni koji trebaju pomoć, tu pomoć trebaju dugo čekati osim ako nisu hitan slučaj.

– Kroz ovu krizu smo osvijestili koliko nam zapravo nedostaje stručnjaka za mentalno zdravlje djece i mladih i nedostaje nam ta Strategija za mentalno zdravlje. Tu je ključno nekoliko stvari, jedno je stavljanje te teme otvoreno u javni prostor, razgovor o psihičkim poteškoćama. Zatim kada se radi o djeci, da se što ranije pokušaju prepoznati te teškoće, a treća stvar je svakako dostupnost pomoći za psihičke teškoće. Imamo duge liste čekanja, a u Zagrebu imamo vrtiće i škole koji nemaju psihologa, koji su ipak educirani da rano uoče teškoće, pruže podršku i upute dijete dalje ako je potrebno. Problemi su višeslojni, ali mislim da je ovo prilika da ih krenemo rješavati – zaključila je Keresteš.

05.10.2021. – Velika Gorica – U sklopu Dječjeg tjedna održana tribina „Kako smo u krizi“ – foto: Cityportal.hr