Prijava

Vaša prijava

Noa Šebrek nema ni dvije godine, slijep je na jedno oko, jedini u Hrvatskoj ima dijagnozu Morbus Coats i hitno treba vašu pomoć!

[]

Život piše razne priče na to smo već svi naučili. Naučili smo se i nositi se sa svim problemima koji nas okružuju, od pandemije do potresa, naučili smo i da je svakome njegov problem najveći i najteži i ponekad mislimo da izlaz ne postoji. Sve do trenutka dok nam taj isti život ne opali šamar i pokaže nam kako pojma nemamo što je stvarni problem. A problem i teška borba su kad imate dijete koje ima svega nepune dvije godine i njegovi roditelji mu sami ne mogu pomoći kako bi sačuvalo – oko! Stavite dlan preko jednog oka i pokušajte tako funkcionirati samo par minuta. Teško, zar ne?

A maleni Noa uopće ne vidi na desno oko. Dijagnoza Morbus Coats .Trenutno je jedini registrirani aktivni pacijent u Hrvatskoj s ovom dijagnozom, te je u četvrtoj fazi ove neizlječive bolesti.

-Noa je rođen kao zdravo dijete, flekica na oku uočena je poslije njegovog prvog rođendana nakon čega su ga roditelji naručili na prvi oftamološki pregled koji su zbog situacije s koronom čekali punih šest mjeseci-ispričala nam je Dalija Zubek iz VG Legacya.

I ovo je jedan od primjera bešćutnosti zdravstvenog sustava koji kao da je stao kad se pojavio koronavirus, i sve drugo je bilo manje važno, a za mnoge pacijente, pa tako i Nou svaki dan, a kamoli mjesec je bio itekako važan. Nažalost, kako smo naveli bolest je uznapredovala i došla do četvrte faze, to je inače posljednja faza u kojoj može sačuvati svoje oko bez da osim vida ostane i bez njega, te da mu liječnici u petoj fazi koja se nastoji izbjeći moraju odstraniti i ugraditi umjetno.

Kad su humanitarne akcije u pitanju, Goričani već znaju da se najbolje za pomoć obratiti VG Legacyu jer ipak oni znaju što i kako treba učiniti. Tako su u ovom slučaju za početak pomogli roditeljima da pokrenu humanitarnu akciju “Noin kaputić”. Otvoren je broj računa na koji svatko može uplatiti iznos u skladu sa svojim mogućnostima, a ekipa iz VG Legacya će u narednim danima organizirati sve što im padne na pamet, od raznih sportskih turnira, prodaje na Gastro Turopolja…

Vi koji sad ovo čitate jako ste bitni, vremena nema. Naime, lijeka za ovu bolest nema, ali postoji šansa da Noa zadrži svoje oko i narednih dvadesetak godina, ali za to je potrebno da ode u Švicarsku na pretrage i liječenje. Ukupan iznos koji je potrebno skupiti je oko 300 tisuća kuna, no kako se sve odvija u fazama, hitno i hitnije od toga za prvu ruku potrebno je skupiti trećinu ukupnog iznosa, dakle 100 tisuća kuna. Zašto? Noa je već dobio termin u Švicarskoj i to 28.listopada 2021. godine. Jasno je da je vremena malo, ali da smo najveći i najsrčaniji kad treba pomoći, zato pridružite se ovoj akciji uplatom na broj računa HR8523600003118862150, Noa Šebrek je taj na kojeg račun glasi, a u opis plaćanja navedite “Za Nou”.

Noini roditelji Ana i Matija, kao i njegove dvije seke bit će vam zahvalni na svakoj uplati, a što će se sve događati da se novac što prije prikupi i kako se razvija liječenje pratite na FB stranicama Noin kaputić. A mi smo sigurni da sad kad su superjunaci VG Legacya uzeli Nou pod svoj plašt (kaputić) da ih više ništa ne može zaustaviti.