Prijava

Vaša prijava

Mjesec hrvatske knjige u Velikoj Gorici: Uz brojna događanja, goste i izložbe, kao višnja na šlag – oprost zakasnine!

[]

Od 15. listopada do 15. studenog održava se Mjesec hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Velika Gorica. Ove godine manifestacija je posvećena hrvatskoj književnosti te donosi pregršt događanja. Godinu 2021. je Ministarstvo kulture proglasilo Godinom čitanja, a u duhu promicanja čitanja hrvatske knjige  moto ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige je “Ajmo hrvati se s knjigom!”

U ponedjeljak, 18. listopada u 10 sati na Dječjem odjelu gostovat će Niko Barun, ilustratora knjiga, slikovnica i stripova namijenjenih dječjoj publici, a u 16.30 sati, održat će se književno-dramski susret Lektira na oko, autorski rad Ane Katulić i Anite Pukanić.

U utorak, 19. listopada u 18 sati na Središnjem odjel za odrasle gostovat će Ivana Šojat i Želimir Periša koji će se sučeliti pod temom”U ringu s hrvatskim autorima”.  Autori će predstaviti i dodirne točke svojih romana; “Mladenka Kostonoga”, romanu za koji je Periš osvojio tportalovu nagradu za najbolji roman, i romana “Štajga ili put u maglu” Ivane Šojat u kojem vješto dočarava poslijeratnu Slavoniju.

U srijedu, 20. listopada u 12.30 sati, u Dvorani Galženica učenici Ekonomske škole Velika Gorica ugostit će Ivanu Bodrožić na još jednom izdanju Lektiraonice. Mladi će čitati dijelove njenih nagrađivanih romana “Hotel Zagorje” i “Sinovi, kćeri”.

Festival knjige nastavit će se, krajem mjeseca, 28. listopada kada počinje popularni Četrti četrtek koji u ovom izdanju donosi radionicu izrade Bullet journala, pod vodstvom velikogoričke profesorice Goranke Dimoski. Radionica počinje u 18 sati.

Najmlađi čitatelji imat će priliku upoznati Maju Šimlešu, autoricu popularnih slikovnica o žirafi Suli. Susret će se održati u petak, 29. listopada u 10 sati na Dječjem odjelu.

Na Dječjem odjelu moći će se razgledati i izložba dječjih radova polaznika Dječjeg vrtića Ciciban koji su likovnim izričajem pokazali što za njih predstavljaju knjige i priče.

Za školarce je pripremljeno predstavljanje knjige “Gdje je Beata?” velikogoričke spisateljice Jasminke Tihi-Stepanić. Predstavljanje knjige predviđeno je za četvrtak, 4. studenog u 18.30 sati, a održat će se u Knjižnici Galženica

U Knjižnici Galženica naklada Libricon, najpoznatiji domaći nakladnik putopisnih i pustolovnih izdanja, predstavit će knjigu Milana Majerovića-Stilinovića “Što sam naučio na planini”. Predstavljanje je predviđeno za utorak, 9. studenog u 18 sati, a istovremeno će u knjižnici Galženica biti izloženi i grafički radovi Irene Mihalinec, koji prate tekstove i fotografski materijal navedene knjige.

Za ljubitelji poezije organizatori su pripremili pjesničku tribinu koja će se održati u četvrtak, 11. studenog u 19 sati, na Središnjem odjelu za odrasle. Tribina “Nagovor na poeziju” održat će se uz gostovanje pjesnikinje Eveline Rudan i pjesnika Miroslava Kirina.

Svi prvašići i ove se godine mogu besplatno upisati u knjižnicu tijekom trajanja cijelog Mjeseca hrvatske knjige i to na Dječjem odjelu i u Knjižnici Galženica. Svi prvašići koji se upišu na Dječjem odjelu tom prigodom dobivaju Čitatovnicu – čitateljsku putovnicu, u koju će skupljati žigove pri svakoj posudbi knjiga.

Na Dan hrvatskih knjižnica, 11. studenog, sada već tradicionalno, knjižnica će provesti i akciju djelomičnog oprosta zakasnine pod nazivom “Knjige u zakasnini vrati, samo 50 plati!!.