Prijava

Vaša prijava

U OŠ Vukovina osnovana je Učenička zadruga “Dar-mar”, osma takva na goričkom području

[]

Osnovna škola Vukovina, 23.rujna održala je svoju Osnivačku skupštinu Učeničke zadruge čime se priključila velikoj obitelji od 36 učeničke zadruge koje djeluju na prostoru Zagrebačke županije. Ujedno su i 8 zadruga, koja djeluje na velikogoričkom području.

U odabir imena zadruge, uključili su se i učenici i učitelji i tako su između 9 ponuđenih imena na kraju izabrali ime “Dar – mar” što zapravo znači daroviti i marljivi.

– Interes učenika je poprilično velik. Tijekom prethodnih godina, učenici su već uključeni kroz izvannastavne aktivnosti, ovisno koji su razred, ali i učenici koji završe osnovnu školu mogu ostati članovi zadruge kao i njihovi roditelji. Svi zainteresirani mogu biti naši redovni ili podupirući članovi promičući ciljeve i namjenu školske zadruge – ispričala nam je Ljiljana Lozančić, stručna voditeljica Učeničke zdruge.

Foto: OŠ Vukovina -Učenička zadruga “Dar-mar”

– Ciljevi zadruge su kreativno, zanimljivo i korisno provedeno slobodno vrijeme učenika čime razvijamo njihov kulturni i društveni angažman. U planu nam je očuvanje kulturne baštine i tradicijskih vrijednosti te bi smo se htjeli povezati s udrugama koje djeluju na području lokalne zajednice. Učenici će, osim toga, stjecati poduzetničke vještine i razvijati ekološku svijest i koncept održivog razvoja – rekla je Lozančić.

Učenici će sada kroz listopad i studeni pripremati svoje kreativne uratke, a koje će, ako bude moguće, imati priliku ponuditi na božićnom sajmu.

– Ali možemo se sada već pohvaliti svojim prvim rezultatima. Unazad nekoliko godina, naš učitelj Vjeronauka, Antun Greganić, zasadio je s učenicima jedan mali školski voćnjak. I ove godine, jedno malo stabalce dunje, doslovno kao da nam je simbolično htjelo pozdraviti naše osnivanje školske zadruge, pa je urodilo plodom. Ujedno se time nametnulo kao svojevrsni zaštitni znak, a marljivi učenici uživali su u berbi dunja i pripremi pekmeza – zadovoljno je istaknula Lozančić te dodala kako će učenici u narednom razdoblju imati zadatak osmisliti vizualni identitet svoje školske zadruge. Spomenimo i kako će predsjednica Učeničke zadruge “Dar-mar” biti učiteljica Vildana Vogrinc.

Foto: OŠ Vukovina -Učenička zadruga “Dar-mar”