Prijava

Vaša prijava

Održana zanimljiva i poučna dvodnevna edukacija goričkih vijećnika

[]

Grad Velika Gorica u suradnji s Udrugom gradova organizirao je 12. i 13.studenog 2021. godine obuku koja je prije svega bila usmjerena na vijećnike Gradskog vijeća, ali i članove vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora te gradske službenike.

Obuka je održana u Vijećnici Pučkog otvorenog učilišta, a tijekom dva dana obrađene su mnogobrojne teme poput sustava lokalne samouprave, tijela gradske vlasti i uprave, djelokruga, ovlasti i obveza gradova do toga kako djelovati u općem i javnom interesu, ali i kako komunicirati s građanima, te proračuna.

Prisutni su osim predavanja, imali prilike odigrati kviz, izgraditi pametni grad, te su uprizorili kako izgleda sukob interesa. Predavanje su održale Helena Masarić, pročelnica Upravnog odjela za lokalni politički sustav i upravljanje imovinom Grada Opatije i Silvija Knezić Vrhovec, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Grada Donja Stubica.

-Izuzetno sam zadovoljna jer su gradski vijećnici iako su bili u manjem broju pokazali veliku zainteresiranost za funkcioniranje svoga grada, a odaziv članova gradskih četvrti mjesnih odbora me ugodno iznenadio kao i njihova želja da nauče što i na koji način trebaju realizirati interese građana te očekujem da će dio njih biti kandidati za sljedeće Gradsko vijeće-rekla je Masarić.

 

-Svrha ove edukacije je da se vijećnici upoznaju s osnovama lokalne samouprave i onoga što lokalni razvoj jest. Mi smo tu da pružimo temelje i polaznice od kojih mogu krenuti dalje-istaknula je Knezić Vrhovec.

-Dvodnevna obuka u kojoj smo kao predstavnici gradske četvrti Hrvatski velikani sudjelovali bila je svakako prilika ponoviti ono što već znamo, ali i naučiti ponešto o zakonskim novostima, izvorima financiranja lokalnih jedinica, povlačenju sredstava iz EU fondova, gospodarenju otpadom, kvalitetnoj dvostranoj komunikaciji sa sugrađanima, (iz)gradnji tzv. pametnog grada i ostalim vrlo korisnim stvarima. Sve su to vještine koje su nama vijećnicima na bilo kojoj razini od velike koristi i poželjno ih je imati kako bi što bolje izvršavali dužnost na koju smo izabrani-rekla je Ivana Mlinar potpredsjednica Gradske četvrti Hrvatski velikani.

 

-Edukaciji sam se odazvao jer su me zanimala iskustva u drugim gradovima, a ovdje sam doznao novine oko proračuna koje nam slijede za 2022. i 2023. godinu. Podijelili smo svoja iskustva s predavačima iz Opatije i Donje Stubice, te sam shvatio da imamo puno loših stvari koje radimo u proračunu, ali isto da isto tako loše rade i Gradsko vijeće i gradonačelnik. Ovo je bila poučna edukacija koju bih svakome preporučio, a žao mi je što se na istu nije odazvalo više gradskih vijećnika pogotovo iz vladajuće strukture kao ni predsjednik našeg Gradskog vijeća da čuje kako rade drugi i kako bi se trebalo raditi. Doznao sam i kako bi se trebala raspoređivati sredstva za mjesnu samoupravu, tako da će sada biti puno pitanja za Gradsku upravu-rekao je Damir Slojšek koji je edukaciji nazočio kao gradski vijećnik, te predsjednik Gradske četvrti Kurilovec.

-Prije svega odazvala sam se edukaciji budući sam nova u vijećničkim vodama i smatrala sam da je ova edukacija svakako neophodna svima nama koji se prvi put susrećemo s tom funkcijom, a i onima koji su već pomalo i veterani u tom poslu da i njih malo podsjeti na neke novine i pravilnike koji se donose ili su se donosili-kaže Ivana Belošević, koja osim što je vijećnica je i predsjednica MO Buševec.

Također, istaknula je kako je edukacija ispunila njena očekivanja jer su kako kaže, edukatorice na izrazito stručan i zanimljiv način prezentirale pravila, uredbe, zakone i ostalo s čime bi svaka osoba koja se bavi lokalnom politikom i zajednicom trebala biti barem osnovno upoznata.

-Osobno mi se svidjelo što su edukatorice davale konkretne primjere iz našeg grada tako da smo svakako mogli biti bolje educirani i upućeni u lokalnu problematiku i politiku.Ovo je za mene bilo novo, edukativno i zanimljivo iskustvo koje će mi pomoći da dostojno obavljam funkciju gradske vijećnice i zastupam prava građana našega grada u gradskom vijeću-zaključila je Belošević nakon edukacije.

Ovoj edukaciji nazočio je i Lucijan Maslać, nekadašnji županijski, a sada u drugom mandatu i gradski vijećnik, te potpredsjednik Gradske četvrti Miljenko Granić.

-Na edukaciju sam se odazvao jer smatram da svaka radionica samo oplemenjuje čovjeka novim znanjima koja može iskoristiti u svom djelovanju, što javnom što privatnom, a to su ujedno bila i moja očekivanja za koja smatram da su u potpunosti ispunjena-rekao je Maslać.