Prijava

Vaša prijava

Domovinski pokret traži i pokrenuo je postupak kod Gradskog vijeća za preimenovanje Trga maršala Tita u Trg grada Vukovara.

[]

Ogranak Domovinskog pokreta Velika Gorica danas je održao konferenciju za medije u svezi inicijative za preimenovanje Trga maršala Tita u Trg grada Vukovara u Velikoj Gorici. Uoči početka konferencije, predsjednik goričkog Domovinskog pokreta dr.sc. Zvonimir Lovrić obrazložio je zašto je stranka na kojoj je on na čelu ušla u programsku suradnju s velikogoričkim HDZ-om.

– Temeljem Sporazuma kojeg smo dogovorili, prilikom razmatranja prvog rebalansa gradskog proračuna podržali smo Odluku o besplatnim radnim bilježnicama za sve učenike kao i odluku o stipendiranju srednjoškolaca. Također smo podržali i Odluku o povećanju iznosa nužnog za asfaltiranje prometnica u našem gradu u sklopu izgradnje i projekta Aglomeracija. U međuvremenu su otvorena dva nova dječja vrtića, a u razmatranju je otvaranje još najmanje dva na čemu inzistira upravo Domovinski pokret. Zadovoljni smo sa suradnjom s velikogoričkom vlasti jer kao programski partner pokazali su se kao suradnik koji poštuje dogovor – naglasio je Lovrić te dodao kako je dio tog Sporazuma, njihova inicijativa preimenovanje Trga maršala Tita u Velikoj Gorici, što do sada niti jedna desna stranka nije uspjela riješiti i dovršiti.

16.11.2021. – Velika Gorica – Konferencija za medije Domovinskog pokreta VG u svezi preimenovanja Trga maršala Tita u Trg grada Vukovara – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Ne bi želio spominjati ideološke razloge i razlike u pogledima Josipa Broza u Hrvatskoj povijesti, to u ovom trenutku za nas nije bitno, niti bi želio citirati Rezoluciju Vijeća Europe 1481 koja traži međunarodnu osudu totalitarnih komunističkih režima. Za nas je važno da imena iz hrvatske povijesti koja predstavljaju prijepor i mogući izvor nesloge u našem narodu, ne treba javno isticati i slaviti, a u tu skupinu pripada i ime Josipa Broza – dodaje Lovrić.

Kako kaže, RH je nastala na temelju Domovinskog rata i bez pobjede ne bi bilo niti današnje vlasti niti ove gradske uprave.

– Kako Hrvatska kralja Tomislava, Petra Krešimira IV, druge državne tvorbe hrvatskog naroda kroz povijest pripadaju povijesti i proučavanju povjesničarima mi ćemo to njima ostaviti. Tako isto valja uvažiti jedan od temelja RH u kojoj danas živimo, a to je zasigurno Domovinski rat i jedan od temelja i simbola borbe našeg naroda za slobodu i neovisnost, demokraciju i napredak, to je žrtva Grada Heroja, grada Vukovara čije stradanje upravo obilježavamo ovih dana. U tom gradu živote su za slobodu dali i četiri Velikogoričana. Domovinski pokret traži i pokrenuo je postupak kod Gradskog vijeća za preimenovanje Trga maršala Tita u Trg grada Vukovara.

16.11.2021. – Velika Gorica – Konferencija za medije Domovinskog pokreta VG u svezi preimenovanja Trga maršala Tita u Trg grada Vukovara – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Poručio bi svojim vrlim kolegama iz vukovarske bolnice koje sam poznavao prije i u vrijeme rata, posebice doktorici Vesni Bosanac i doktoru Zoranu Aleksijeviću da su moje misli uz njih posebice ovih dana – zaključio je Lovrić.

Ova odluka o preimenovanju naći će se na idućoj sjednici Gradskog vijeća, a uređenje trga i postavljanje spomenika u obliku vukovarskog vodotornja trebala bi biti osigurana u proračunu za iduću godinu. Također, kako je nedavno istaknuo i sam gradonačelnik Krešimir Ačkar, grad bi na sebe trebao preuzeti i troškove zamjene osobnih dokumenata.

16.11.2021. – Velika Gorica – Konferencija za medije Domovinskog pokreta VG u svezi preimenovanja Trga maršala Tita u Trg grada Vukovara – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr